Naturvårdsverket: Vargen gör ingen samhällsekonomisk skada

ROVDJUR. Vargen har ingen stor ekonomisk påverkan på rennäring, annan djurhållning eller jakt. Det är Naturvårdsverkets bedömning.

Johanna Alskog

Vargen ställer till skador och skapar oro. Hur mycket vargförekomsten påverkar människors hälsa och välmående är dock svårt att dra några slutsatser om. Därtill är kunskapsläget än så länge för dåligt. Det konstaterar Naturvårdsverket i sin redovisning av regeringsuppdraget om vargens socioekonomiska påverkan.

Däremot anser Naturvårdsverket att de verksamheter som har mest problem med vargarna – tamdjurshållning, renskötsel och jakt – trots allt kunnat "fortgå och utvecklas". I vissa fall har det krävt anpassningsåtgärder. Men den ekonomiska påverkan som vargstammens ökning under de senaste åren har inneburit, är inte av den grad att verksamheterna har fått påtagligt sämre förutsättningar.

─ Vi har förståelse för att vargen påverkar människor på olika sätt och för den enskilda människan kan påverkan vara stor, både ekonomiskt och i form av psykisk stress. På samhällsnivå finns det däremot ingen omfattande ekonomisk påverkan på verksamheter och näringar från varg, säger Maria Hörnell Willebrand, chef för enheten för Viltanalys på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

En verksamhetsgren som växer är rovdjursturismen. Här anser Naturvårdsverket att det finns en del frågor som behöver ses över: om safariverksamhet kan störa vargarna, eventuella problem kring en växande jaktturism på stora rovdjur samt om Naturvårdsverket i framtiden bör ta hänsyn till vargturismen vid beslut om licensjakt.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00