V: "Dags att gå från ord till handling"

DEBATT. När klimatminister Isabella Lövin reser till klimatmötet i Bonn har hon inte med sig ett förbättrat svenskt klimatbidrag, utan förlitar sig helt på EU:s gemensamma position. Den är dessvärre långt ifrån vad förhandlingarna behöver, skriver Vänsterpartiets Jens Holm.

Placeholder image
Riksdagsledamot Jens Holm, Vänsterpartiet. Foto: Vänsterpartiet
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Av: Jens Holm (V)
miljö- och klimatpolitisk talesperson och riksdagsledamot 

Klimattoppmötet COP 23 i Bonn inleddes på måndagen. Mötet är viktigt, då det ska se till att besluten som fattades på klimattoppmötet i Paris ska bli verklighet och förhoppningsvis få världens länder att höja sina klimatbidrag. I rapporten ”The Emissions Gap Report 2017” konstaterar FN:s miljöprogram UNEP att de bidrag som länderna lämnade vid Paristoppmötet 2015 endast täcker en tredjedel av de utsläppsminskningar som behöver göras. I sammanfattningen skriver UNEP: ”Gapet mellan de nödvändiga utsläppsminskningarna och de nationella bidragen från Paris är alarmerande stort.” De konstaterar att världens länder, i synnerhet de rika, måste göra mycket mer för att förhindra en farlig och okontrollerad klimatförändring.

Vad har Lövin med till Bonn?

Därför var det glädjande att läsa klimatminister Isabella Lövins pressmeddelande från i går med löftet om ett skärpt svenskt klimatåtagande: ”För att klara Parisavtalets målsättningar måste ambitionen öka kraftigt. Sverige har redan skärpt sina åtaganden och driver på för att fler länder ska göra detsamma”, skrev Lövin. Riksdagen klubbade visserligen en klimatlag i våras och med den nyligen presenterade budgeten höjs anslagen till miljö och klimat avsevärt. Men vad har Lövin egentligen med sig till Bonn?

I Parisavtalet artikel 4 står det klart och tydligt att alla parter har rätt att höja sina klimatbidrag, däremot får länderna inte sänka dem. Men till Bonn reser Lövin inte med ett förbättrat svenskt klimatbidrag, utan förlitar sig helt och hållet på det som är EU:s gemensamma position. Den är dessvärre långt ifrån det goda exempel som förhandlingarna behöver.

Viktiga bitar saknas i EU:s position

Fakta
På tisdagen kl 13.00 debatterar Jens Holm och Isabella Lövin Sveriges politik inför COP23 i riksdagens kammare

Att döma av pressmeddelanden och artiklar delar Lövin bilden av att Sverige och den rika världen måste göra mer.

Några exempel från EU:s och Sveriges gemensamma position: Klimatfinansiering till fattiga länder nämns visserligen, men det ska inte göras med, som det står i Klimatkonventionen, ”nya och additionella medel”, det vill säga att pengarna inte ska tas från biståndet. EU säger ingenting över huvud taget i den gemensamma positionen om hur ny teknik och nytt kunnande ska kunna föras över till utvecklingsländerna för att de snabbt ska kunna minska utsläpp och hantera klimatförändringens effekter. Jag ser inte heller några referenser till genus och kvinnors viktiga roll i arbetet mot klimatförändringen, trots att de frågorna finns med i Parisavtalet. Jag saknar också en öppning från EU mot att höja sina klimatambitioner. Detta är viktigt när Parisavtalet ska revideras och ambitionsnivåerna förhoppningsvis kan höjas.

Sverige gör inte mer än EU

Var står Isabella Lövin och Sverige i dessa frågor? Att döma av pressmeddelanden och artiklar delar Lövin bilden av att Sverige och den rika världen måste göra mer. Det är bra, men det är i första hand vad som ministrarna säger i förhandlingarna i Bonn som räknas. Och där har Lövin och Sverige ingen annan åsikt än EU:s. Inga utfästelser om högre klimatåtaganden, ingen ny och additionell klimatfinansiering, inga nya förslag på hur ny teknik ska föras över till Syd och inga konkreta förslag på hur den viktiga genusdimensionen ska internaliseras i förhandlingarna. Eller; vad anser svenska regeringen och Isabella Lövin?

Fakta

COP23 – klimatmötet

(COP - Conference of the Parties)FN:s årliga klimattoppmöte inleds i Bonn den 6 november och pågår i nästan två veckor, till den 17 november.Fokus för mötet är att diskutera och besluta om uppföljningen av klimatavtalet från Paris, COP21.

Det är hög tid att gå från ord till handling.

Dokumentation

Läs tidigare debattartiklar med anledning av klimatmötet i Bonn

L: "Sverige och EU ska visa klimatledarskap i Bonn"
Jordens uppvärmning måste hejdas och hur det ska gå till ska diskuteras vid FN:s klimattoppmöte i Bonn som inleds på måndag. Sverige och EU ska självklart visa ledarskap, skriver Liberalernas Lars Tysklind.

M: "Ett föregångsland ska klara både tillväxt och utsläppsminskningar"
För att säkerställa Sveriges roll som föregångsland inom klimatpolitiken måste kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt. Ska andra länder vilja följa oss måste vi klara att både sänka utsläppen och öka tillväxten, skriver Moderaternas miljöpolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard.    Politik på allvar
    Få gratis nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget.
    Genom att registrera dig till Altingets nyhetsbrev accepterar du våra användarvillkor