Utsläpp från arbetsmaskiner under lupp igen

REGERINGSUPPDRAG. Transportstyrelsen får i uppdrag att förutsättningslöst utreda om ett register på arbetsmaskiner kan fungera som ett miljöstyrmedel. I Norge är branschen nästintill i mål med systemet, för egen maskin.

Roar Sømoen vid det norska Sentralregistret hoppas att svenskarna tar efter lösningen som rullats ut i grannlandet. <br>
Roar Sømoen vid det norska Sentralregistret hoppas att svenskarna tar efter lösningen som rullats ut i grannlandet.
Foto: Thea Schjerven / SFS
Jacob Hederos

Arbetsmaskiner bedöms vara den enda sektorn i Sverige som har haft ökande växthusgasutsläpp sedan 1990, och står idag för uppskattningsvis sex procent av de totala utsläppen.

Men även om

Dokumentation

Ur Naturvårdsverkets uppdrag

Regeringen föreslås ge Transportstyrelsen i uppdrag att ansvara för ett nytt arbetsmaskinsregister och att fortsätta utreda de närmare förutsättningarna och lämna författningsförslag för införande av ett sådant register.

Ur klimatpolitiska handlingsplanen

Uppföljningen av utsläpp från arbetsmaskiner behöver förbättras för att skapa förutsättningar för styrning mot minskade utsläpp. Uppdrag bör ges till lämplig myndighet att se över förutsättningarna, inklusive kostnader för, och finansiering av, att utveckla registerföringen av arbetsmaskiner. Potentialen att minska utsläppen från arbetsmaskiner genom övergång till hållbara förnybara drivmedel och elektrifiering är stor men utvecklingen har hittills inte kommit lika långt som för vägfordon. Det är viktigt att arbetsmaskiner inte missgynnas i förhållande till vägfordon vad gäller stöd till forskning, utveckling, demonstration och marknadsintroduktion för ny teknik som bidrar till minskade utsläpp av växthusgaser och luftföroreningar. En ny klimatpremie bör införas som bl.a. omfattar eldrivna arbetsmaskiner och syftar till att främja marknadsintroduktion av dessa fordon.


Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00