Utredare: Grönt sparande kan vara bra – men inte just nu

FINANS. Det skulle vara för krångligt att införa ett regelverk för grönt sparande nu, enligt utredaren Birgitta Pettersson. Men finansmarknadsminister Per Bolund (MP) anser att ett skattegynnat styrmedel för miljövänligare sparande behövs.

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Jacob Hederos

Jag är övertygad om att ett skattegynnat grönt sparande kan skapa både tydlighet för spararna och samtidigt bidra med finansiering till omställningen till ett hållbart samhälle. Hur det bäst utformas vill jag titta närmare på.

Per Bolund
Finansmarknadsminister (MP)

Det behövs exempelvis mycket investeringar i innovationer. Men där kanske inte ett grönt sparande är rätta vägen att gå.

Birgitta Pettersson
Statlig utredare

Behovet av att ställa om kapitalflödena i linje med Parisöverenskommelsen är omfattande. Men är en grön sparandeform i Sverige rätta vägen för att underlätta investeringar i gröna projekt? Under tisdagen

Dokumentation

Läs utredningen här

Taxonomin del i hållbart finansinitativ

– I det kanske mest grundläggande regelverket sätts det  transparenskrav på att alla kapitalförvaltare med fler än 500 anställda ska redovisa vilka hållbarhetsrisker som dels deras egna bolag står inför, dels vilken påverkan på olika social- och miljöfaktorer som deras innehav bedöms ha.

– I en annan del av finansmarknaden har det också skett en förändring genom att redovisningskraven höjts för alla aktörer som tar fram finansiella produkter, såsom en fond.

– Den tredje delen, taxonomin, har fått sin grundförordning färdigställd i december. Nu följer detaljregleringar inom vissa områden, bland annat vilka verksamheter som ska räknas som klimatmässigt hållbara. Expertgruppen presenterade sitt slutförslag till kriterier den 11 mars. I december är det tänkt att den slutliga lagtexten ska läggas fram av EU-kommissionen i en delegerad akt. Denna kan bara röstas ner genom att antingen EU-parlamentet och ministerrådet lägger in ett veto, med två tredjedelars majoritet.
Taxonomin ska sedan utvidgas till att också omfatta bland annat biologisk mångfald, och förväntas vara färdigställd i sin första form år 2022.

– Därutöver planeras också en miljömärkning att införas, EU Ecolabel for Financial Products. Enligt ursprungsplanen ska den delegerade akten för denna märkning läggas fram under hösten.

Utredningsuppdraget

Utredaren ska

  • kartlägga och, om möjligt, kvantifiera i vilken utsträckning kapitalmarknaden beaktar miljö- och klimatfrågor i dag,
  • analysera om projekt som bidrar till miljömålen (gröna projekt) under nuvarande marknadsförutsättningar tilldelas investeringar i en sådan omfattning som kan anses vara samhällsekonomiskt optimalt,
  • med utgångspunkt i den genomförda kartläggningen och analysen ta ställning till om skattereglerna bör ändras för att öka incitamenten för sparande där kapitalet ska användas för att finansiera gröna projekt (grönt sparande),
  • analysera och redogöra för fördelarna och nackdelarna med olika alternativ, oavsett vilken slutsats som utredaren gör i fråga om särskilda regler för beskattningen av grönt sparande bör införas, och
  • förorda och lämna förslag till ett heltäckande system med de författningsändringar, inklusive ändringar i det skatteadministrativa regelverket och i andra regelverk, som bedöms nödvändiga.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00