Uppmaningen: Ni ska sätta ribban för den biologiska mångfalden

FÖRSLAG. Regeringen bör avgöra vad som ska krävas inom skogen i biologiska mångfaldsarbetet, anser skogsutredningen. Men lösningen stöter på patrull, både från miljö- och näringshåll.

WWF menar att uttolkningen i skogsutredningen av  åtaganden inom konventionen för biologisk mångfald kan få påverkan även för andra naturtyper såsom sjöar. <br>
WWF menar att uttolkningen i skogsutredningen av åtaganden inom konventionen för biologisk mångfald kan få påverkan även för andra naturtyper såsom sjöar.
Foto: Foto: Altinget
Jacob Hederos

Frågan om avvägningen mellan ökade insatser för biologisk mångfald och ökad fossilfri produktion från skogen var en av flera svårknäckta nötter för skogsutredningen.

Lösningen är ett förslag som innebär framför

Dokumentation

 Ur de särskilda yttrandena:

Avgörande för att (utrednings)direktivets intentioner inte tillgodoses är att utredningen gör mycket långtgående tolkningar av Sveriges internationella åtagandena om biologisk mångfald vilket resulterar i förslag på ytterligare skydd och därmed minskade möjligheter att bruka skogen,” skriver företrädarna från Norra Skog, LRF, Skogsindustrierna Sveriges Jordägareförbund, Sveriges Häradsallmänningsförbund och Svenska kyrkan i sitt särskilda yttrande.

Framför allt riskerar såväl uttolkandet av målen som målen i sig att i praktiken förändras vid varje regeringsskifte, beroende på politisk majoritet. Detta innebär uppenbara risker för en ryckighet i naturvårdsarbetet i skogen som i förlängningen kan komma att negativt påverka såväl markägares uppfattning om ”tydliga spelregler” som genomförandet av naturvårdspolitiken och det praktiska naturvårdsarbetet.” skriver Naturskyddsföreningen.

Frivilliga avsättningar, skogliga impediment och hänsynsytor kan ha höga naturvärden, men utifrån ovanstående är det viktigt att poängtera att många sådana områden inte kan anses uppfylla dessa grundläggande kriterier för OECM:er.” skriver Naturvårdverket.

Genom att uttolka åtaganden inom ramen för CBD till att gälla enbart global biologisk mångfald genomför man genomgripande förändring av tidigare uttolkning som då inte bara får konsekvenser för olika skogliga naturtyper, utan även för våtmarker, kustlandskap, sjöar med mera och detta behöver då adresseras på ett systematiskt sätt.” skriver WWF.

Källa.


Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00