"Uppgörelse om vattenkraft misstag av MP"

VATTENKRAFT. Vattenkraftsuppgörelsen var ett misstag av MP, enligt Älvräddarnas Christer Borg som anser att partiet har underskattat sportfiskarnas engagemang i vattenkraftsfrågan. "De tror att sportfiskarna är ofarligare än skogsmullarna." säger han.

Foto: Svanthe Harström
Johanna Alskog

Vi är kritiska till att regeringen vill legaliserar tusentals tillståndslösa dammar, även sådana utan elproduktion. Dessa dammar har ofta inte längre någon samhällelig funktion, och det stora flertalet bidrar alltså heller inte till någon elproduktion.

Sportfiskarnas förbundsordförande Joakim Ollén i ett pressmeddelande

Detta var en dyrköpt eftergift. Det är beklagligt att inte alla förstår det stora värdet av rinnande vatten med hög biologisk mångfald - som dessutom innebär möjligheter och landsbygdsjobb  i form av återställningar och naturturism.

Naturskyddsföreningens ordförande Karin Lexén om de tillståndslösa dammarna som kommer få tillstånd utan juridisk prövning och där omprövningen riskerar dröja mycket länge

Centerpartiet står upp för äganderätten och vi har tvingat regeringen till stora förändringar. Vattenkraften var ännu ett exempel i en lång lista där regeringen hotade äganderätten. Nu kan de fortsätta att driva sin verksamhet.

Riksdagsledamot Rickard Nordin (C) kommenterar överenskommelsen i ett pressmeddelande

Den parlamentariska uppgörelsen kring vattenkraften var en politisk seger för Centerpartiet, men även för Moderaterna och Kristdemokraterna. De borgerliga partierna fick i förhandlingarna igenom sina krav på lättnader i villkoren

Dokumentation

 Överenskommelsen innebär:

  • Det ska tas fram en nationell prövningsplan för vattenkraften, den ska ange vilka verksamheter som bör prövas i ett sammanhang (man tittar på hela vattendraget) och när prövningen bör ha påbörjats.

  • I prövningen ska det finnas ett nationellt helhetsperspektiv där hänsynen till vattenmiljön vägs mot behovet av effektiv tillgång till vattenkraftsel.
  • Som huvudregel får en verksamhet bedrivas utan att ha moderna miljövillkor till dess det är dags för prövning enligt planen.

  • Den som bedriver en verksamhet med stöd av med stöd av urminnes hävd, privilegiebrev eller annan äldre så kallad särskild rättighet, ska den rättigheten anses ha tillkommit enligt motsvarande bestämmelser i miljöbalken. Det vill säga verksamheten ska inte nyprövas, utan endast omprövas.

  • Detta gäller inte bara vattenkraftverk och tillhörande dammar, utan även tillståndslösa dammar som inte har någon koppling till elproduktion. 

  • Möjligheten att ställa mindre långtgående krav som följer av EU-rätten, till förmån för samhällsnyttiga verksamheter, ska utnyttjas fullt ut, exempelvis vid meddelande av miljökvalitetsnormer och andra föreskrifter samt vid beslut om klassning av vattenförekomster.

  • Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari år 2019.

Lagrådsremissen: Vattenmiljö och vattenkraft 


Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00