Tyskt lokalval ger grön vind i seglen

UTBLICK. I Tysklands folkrikaste delstat Nordrhein-Westfalen gick väljarna till valurnorna i kommunalval denna vecka. Valens stora vinnare blev De gröna, som rycker fram i delstat efter delstat. Nästa år är det val till den tyska Förbundsdagen och mycket talar för att De gröna får en nyckelroll i regeringsbildningen.

Tyskland har val till tre olika nivåer av politiska församlingar: Riksdagen (Förbundsdagen), delstatsparlamenten och kommunerna. Normalt sett ger inte en delstats olika kommunalval några större rubriker. Men nu, med ett år kvar till valet till förbundsdagsvalet, har fokus riktats mot delstaten Nordrhein-Westfalen.

Flest röster (34,3 procent i genomsnitt i de olika kommunerna) fick Kristdemokraterna (CDU). Även om det är en tillbakagång för partiet jämfört med de senaste kommunalvalen år 2014 så ses det som en framgång för partiet eftersom huvudkonkurrenten Socialdemokraterna (SPD) tappade ännu mer. Det är också en seger för delstatens regeringschef Armin Laschet, som är en av kandidaterna till att ta över som ny CDU-ledare och nämns som möjlig efterträdare till Angela Merkel som förbundskansler.

Men den stora vinnaren i kommunalvalen är partiet De gröna. Med 20,0 procent av rösterna i genomsnitt ökade med partiet med över åtta procentenheter och resultatet befäster bilden av att partiet är på stark frammarsch. Detta trots att vissa bedömare menat att de skulle drabbas negativt av att fokus varit mer på regeringsduglighet än på miljö och klimat under coronapandemin.

Login