Trots dubbel kritik av jordbruksplan – regeringen avser inte ändra något

Efter att både den egna revisionen och EU-kommissionens skärskådning av regeringens framtida jordbruksstöd fått kritik är första svaret nu klart. Och det är inte större förändringar på g, men ”ingenting är uteslutet” säger landsbygdsministerns statssekreterare Oskar Magnusson (S).

Regeringen avser bland annat försvara valet att inte ställa krav i grundvillkoren på odling året om i hela landet, vilket efterfrågats från EU-kommission. <br>
Regeringen avser bland annat försvara valet att inte ställa krav i grundvillkoren på odling året om i hela landet, vilket efterfrågats från EU-kommission.
Foto: Johan Nilsson / TT
Jacob Hederos

Det är inte i det lättaste politiska klimatet som en ny stödpolitik för det framtida lantbruket ska bakas ut. Bara under våren har flera extra stödåtgärder fått tas fram för att möta upp olika kostnadsökningar till följd av Rysslands invasionskrig i Ukraina, och under måndagen kom ytterligare ett förslag från regeringen och Centerpartiet för att säkra produktionen under året. 

Liknade läge går också att se över hela unionen, och EU-kommissionen har det därför haft en svår balansövning att samtidigt försöka se till att medlemsländerna lever upp de nya ramarna, med bland annat höjda miljömål, som antagits för den gemensamma jordbrukspolitiken.