Tre miljarder kronor till halvtomma bussar

STATLIGT STÖD. Landets hårt sargade kollektivtrafik ska få dela på tre miljarder kronor. Regeringens mål med stödet är att turtätheten inte ska minska, så att inte trängsel och smittspridning ska öka.

Regeringen vill att bussarna fortsatt går enligt tidtabell för att undvika trängsel, så att de som måste åka buss eller spårvagn kan ta sig till arbetet och andra ställen utan ökad risk för smittspridning.
Regeringen vill att bussarna fortsatt går enligt tidtabell för att undvika trängsel, så att de som måste åka buss eller spårvagn kan ta sig till arbetet och andra ställen utan ökad risk för smittspridning.Foto: Ali Lorestani/TT
Johanna Alskog

Varje månad tappar kollektivtrafiken en miljard kronor till följd av minskade biljettintäkter på grund av coronapandemin, enligt den ekonomirapport som Sveriges kommuner och regioner presenterade på måndagen.

Regeringen skjuter nu till tre miljarder kronor i ett tillfälligt riktat statsbidrag till de regionala kollektivtrafikmyndigheterna. Det presenterade klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP) och infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) vid en pressträff på måndagen.

Genom den ekonomiska tillskottet hoppas Lövin och Eneroth att kollektivtrafiken fortsatt ska upprätthålla en god turtäthet, för att minska trängsel och smittspridning för dem som måste åka till arbetet eller andra ställen.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00