Tolkningsstrid om miljökrav på vattenkraft

VATTENKRAFT. Vattenmyndigheterna har tagit fram ett förslag på särskilda miljökrav för den storskaliga vattenkraften, där miljönytta och samhällsnytta vägs mot varandra. Men kraftbolagen anser att förslaget strider mot energiöverenskommelsen.

Foto: Fortum
Johanna Alskog
Fakta
Vad händer nu?
Samrådet kring vattenmyndigheternas förslag pågår till och med den 15 september. Bland annat hålls följande samrådsmöten:
Göteborg, 22 maj
Härnösand, 23 maj
Skellefteå, 24 maj

Fakta

Det politiska pusslet kring vattenkraften

Den nationella strategin för vattenkraften är ett dokument från Havs- och vattenmyndighetens och Energimyndighetens dåvarande generaldirektörer Björn Risinger och Erik Brandsma från år 2014. Strategin utgick från informella förhandlingar mellan kraftbolagen och miljörörelsen, ledda av Risinger och Brandsma.

Den blocköverskridande energiöverenskommelsens avsnitt om vattenkraften baserar sig delvis på den strategin.

Energiöverenskommelsen är i sin tur en förutsättning för den vattenkraftsproposition som riksdagen förväntas rösta igenom i juni.

Och för att allt detta ska hållas på plats – krävs att vattenkraftsbolagen hålls på tillräckligt gott humör för att inte dra i bromsen för sin frivilliga miljöfond, som också är en hörnsten i det politiska bygget kring vattenkraften.

En av många pusselbitar i den pågående moderniseringen av lagstiftningen kring vattenkraften, är frågan om var ribban för miljökraven på landets storskaliga vattenkraftverk ska placeras?

Det råder en hyfsad enighet om

Dokumentation

Ur Strategi för åtgärder i vattenkraften – Avvägning mellan energimål och miljökvalitetsmålet Levande sjöar och vattendrag
(Havs- och vattenmyndigheten och Energimyndigheten)

"Ett begränsande planeringsmål för miljöförbättrande åtgärder i vattenkraftverk fastställs på nationell nivå, vilket innebär att högst 2,3 % av vattenkraftens nuvarande årsproduktion av elenergi under ett normalår, motsvarande 1,5 TWh, får tas i anspråk. Åtgärderna ska också säkerställa att det inte ger väsentlig påverkan på balans- och reglerkraften. Planeringsmålet ska ses som en gräns för väsentlig påverkan på energisystemet."

 

Miljökvalitetsnormer för kraftigt modifierade vattenförekomster – vattenmyndigheternas förslag som är ute på samråd finns här.


Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00