Sverigedemokraterna backar om SMHI

BUDGET. Sverigedemokraterna backar från att SMHI skulle ägna sig åt tendentiös opinionsbildning kring klimatfrågan. Partiets miljöpolitiska talesperson Martin Kinnunen tycker det är bra att formuleringen är struken i årets miljöbudgetmotion.

I förra årets miljöbudgetmotion skrev Sverigedemokraterna att SMHI "inte bör ägna sig åt tendentiös opinionsbildning". Ett ställningstagande som fick stor uppmärksamhet efter att Altinget skrivit om det. Men i årets budgetmotion är formuleringen försvunnen.

– Jag tyckte aldrig att det var en bra formulering. Det blev lite fel med den formuleringen som var sist, säger SD:s miljöpolitiska talesperson Martin Kinnunen till Altinget.

LÄS OCKSÅ: SD: SMHI ägnar sig åt tendentiös opinionsbildning

SD föreslår i sin motion att SMHI ska ligga kvar på samma anslagsnivå som i år, cirka 246 miljoner kronor. Det vill säga att den anslagsökning som regeringen föreslår och som ska användas till "att leverera kunskapsunderlag om klimatförändringarna nationellt och internationellt" inte behövs.

– Utgångspunkten är att man inte behöver växla upp verksamheten, säger Martin Kinnunen.

Tveksam till klimatanalyser på länsnivå

I samband med förra årets budgetmotion sade Martin Kinnunen till Altinget:

– I sina klimatmodeller väljer man att fokusera på det värsta och inte vara tydlig med hur stor osäkerheterna är. Det är inte allsidig information.

Han står fortfarande fast vid att det är tveksamt att SMHI lägger såpass mycket resurser på att göra framtidsprognoser ända ner på länsnivå.

– De prognoser forskarna gör för hela världen är ju extremt osäkra. Då blir osäkerheten enorm när man går ner på län, säger Martin Kinnunen och fortsätter:

– Men det är ju inte samma sak som att vi ifrågasätter allt arbete SMHI gör. Det är inte så att vi tycker SMHI sysslar med propagandaforskning, säger han.

 

Forrige artikel Damberg: Flygplats och flygskatt går hand i hand Damberg: Flygplats och flygskatt går hand i hand Næste artikel Låst när ministrarna skulle enas om klimatlinje Låst när ministrarna skulle enas om klimatlinje
FN ställer in årets klimatmöte

FN ställer in årets klimatmöte

CORONAKRIS. Det blir inget globalt klimattoppmöte i år – FN skjuter fram förhandlingarna till år 2021. Ett väntat beslut, enligt miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP).