Debatt

Svenskt näringsliv: Regeringen måste säkra omvärldens åtkomst till Sverige

DEBATT. När samhället återgår till normalläge måste vi kunna resa igen annars riskerar Sveriges avstånd till omvärlden att öka. Att stötta flyget som en del av ett sammanhållet transportsystem är därför viktigt, skriver Jan-Olof Jacke.

Inrikesflyget ligger på historiskt låga nivåer och att kunna resa till andra länder och världsdelar känns fortfarande avlägset, skriver debattören och uttrycker en oro för minskad rörlighet och isolering.
Inrikesflyget ligger på historiskt låga nivåer och att kunna resa till andra länder och världsdelar känns fortfarande avlägset, skriver debattören och uttrycker en oro för minskad rörlighet och isolering.Foto: Håkon Mosvold Larsen
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Jan-Olof Jacke
Vd, Svenskt näringsliv

Coronapandemin har drabbat det svenska näringslivet oerhört hårt. För många branscher försvann efterfrågan över en natt med varsel, uppsägningar och konkurser som följd.

När Sverige återstartar kommer våra företag, deras marknader och internationella konkurrenskraft stå i centrum för arbetet. Och våra företag behöver fungerande transporter såväl inom Sverige som till andra länder för att vara framgångsrika. Många av Sveriges företag är världsledande inom de nya hållbara kompetenserna och det vill vi fortsätta vara.

Transporter och konkurrens

Alla trafikslag behövs och svarar mot olika delar av näringslivets behov av fungerande passagerar- och godstransporter. Att garantera god inrikes tillgänglighet måste därför vara en prioritet. Men lika viktigt är det att säkerställa omvärldens åtkomst till Sverige och att vi själva även fortsättningsvis kan knyta globala affärskontakter. Med andra ord, även efter covid-19 kommer goda förbindelser nationellt, regionalt och globalt vara viktigt för vår konkurrenskraft.

Att stötta flyget som en del av ett sammanhållet transportsystem är en bra försäkring för en snabbare återstart.

Jan-Olof Jacke
Vd, Svenskt näringsliv

Därför ser vi med oro på att många företag inom till exempel flygbranschen har det oerhört svårt just nu. Inrikesflyget ligger på historiskt låga nivåer och att kunna resa till andra länder och världsdelar känns fortfarande avlägset.

Flyget behövs vid omstarten

I dag ligger många förbindelser från Sverige till Europa, Asien och USA helt nere. Stockholm har i dag få interkontinentala direktförbindelser, särskilt i jämförelse med våra grannländer. Men i takt med att samhället återgår till normalläge måste vi kunna resa igen annars riskerar Sveriges avstånd till omvärlden att öka. Att stötta flyget som en del av ett sammanhållet transportsystem är därför en bra försäkring för en snabbare återstart.

Investera i företagen

Jan-Olof Jacke.
Jan-Olof Jacke. Foto: Sören Andersson

Både nationell och internationell tillgänglighet är en förutsättning för näringslivet i Sverige och därför behöver regeringen särskilt slå vakt om dess överlevnad. Sveriges transportföretag ligger långt fram i hållbarhetsarbetet. Biobränsle, elektrifiering och vätgasdrift ska utvecklas och företagen behöver god ekonomisk livskraft för att uppnå de fossilfria målen.

Transporterna är en säker väg till bättre ekonomisk utveckling. De är vägen till starka och livskraftiga regioner och ett helt och sammanhållet land. Och de är vägen till ett internationellt konkurrenskraftigt svenskt näringsliv.

Strategi som håller

I det korta perspektivet handlar det om att säkerställa en snabb återstart. Snabbt därefter behöver vi en mer sammanhållen och framtidssäkrad infrastrukturstrategi för hur vi effektivt, klimatvänligt och konkurrenskraftsstärkande stödjer rörligheten för både människor och varor.

Betydelsen av väl fungerande transportinfrastruktur för ett konkurrenskraftigt näringsliv får därför inte underskattas.

Nämnda personer

Jan-Olof Jacke

Vd för Svenskt näringsliv, styrelseordförande Folk och försvar, vice styrelseordförande Alecta
Civilekonom, Handelshögskolan i Göteborg

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00