Debatt

Svenska myndigheter kan visa vägen för klimatsmarta möten

Våra myndigheter behöver gå före och visa vägen när det gäller hybrida möten. Att kunna delta resfritt på distans bör ses som ett hygienkrav, skriver Jörgen Dyssvold, mötesrådgivare, eventdesigner och mötesproducent.

Ensam framför datorn är bara ett av sätten som man kan ha distansmöten.
Ensam framför datorn är bara ett av sätten som man kan ha distansmöten.Foto: Isabell Höjman/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Nyligen avslutades klimatkonferensen COP27 i Sharm El-Sheikh. Om det gick att lagra koldioxidutsläppen från de cirka 35 000 deltagarnas flygresor skulle det krävas minst 20 byggnader i storlek som Friends Arena eller Stockholmsmässan. Det finns många poänger med att mötas fysiskt, men det måste inte vara tiotusentals på samma ställe. Om större konferenser och evenemang arrangerades utspritt på flera platser skulle det bli möjligt för många fler att delta. Det är bra för demokratin. Dessutom skulle det ske med minskad negativ klimatpåverkan. Här kan våra myndigheter gå före och visa vägen.

Begränsa mötesresorna

Flyget står i dag bara för några procent av de totala koldioxidutsläppen, men andelen växer snabbt. Enligt ICCT ökade utsläppen från flyget med en tredjedel från år 2013 till 2018. Det är också ett fåtal människor som står för majoriteten av dem. 2018 var det bara en dryg tiondel av jordens befolkning som flög alls, och så lite som en procent som stod för mer än hälften av utsläppen från alla flygresor. Det visar en studie av Stefan Gössling, professor i turismvetenskap vid Lunds universitet och Linnéuniversitetet.

Innan pandemin genererade svenska myndigheters resor och transporter nära 400 tusen ton koldioxidutsläpp – mer än tio gånger så mycket som alla resor till och från COP27 i Egypten.

Om vi ska klara Parisavtalets mål om maximalt två graders medeltemperaturökning, så behöver vi snabbt och globalt komma ned till ett tak på två ton koldioxidutsläpp per person och år. En genomsnittlig utrikesresa med flyg förbrukar i dag halva den budgeten. Förhoppningsvis blir det bättre på några års sikt med fossilfria flygbränslen och elflyg.

Innan pandemin genererade svenska myndigheters resor och transporter nära 400 000 ton koldioxidutsläpp – mer än tio gånger så mycket som alla resor till och från COP27 i Egypten. I dag har många myndigheter, företag och organisationer infört begränsningar på hur mycket de anställda får resa. En bra tanke med hänsyn till klimatet, men begränsande när det gäller möjligheter att delta i möten och evenemang på annan ort.

Fler hybridkonferenser

Paradoxalt nog så begränsar de sina egna medarbetares möjligheter att resa, samtidigt som de själva ofta bjuder in till enbart fysiskt deltagande på plats vid de konferenser och möten de själva arrangerar. Ofta saknas viljan att göra den något större investeringen av tid och pengar som krävs för att arrangera så kallade hybridkonferenser.

Här behöver våra myndigheter – med hänsyn till demokrati- och miljöskäl – gå före och visa vägen. Att kunna delta resfritt på distans bör ses som ett hygienkrav. Regeringen kan också påskynda utvecklingen genom att i regleringsbrev ställa krav på att större konferenser och möten ska vara hybrida – med fler än bara ett sätt att delta.

Förbättra distansdeltagandet

I dag råder det en bred missuppfattning om att deltagande på distans måste ske ensamt framför egen dator, trots att det finns bra lösningar för att låta små eller stora grupper tillsammans delta i eller följa möten och event på distans. Vi som arbetar professionellt med möten samt teknikleverantörer kan tillsammans också arbeta för att utveckla distansdeltagandet till en större och bättre upplevelse. Ett större fokus på engagerande innehåll, upplägg och aktiviteter är avgörande.

Jag ser nu fram emot att följa arbetet med COP28. Om jag fick bestämma skulle det äga rum i värdlandet Förenade Arabemiraten – samtidigt som i Paris och kanske Trollhättan. Det är nödvändigt, för klimatets och demokratins skull.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00