Debatt

Svensk radonförening: Ta radonhotet på allvar

Antalet radonmätningar och radonsänkande åtgärder måste öka kraftigt. Det är nu dags för varje enskild kommun att skaffa sig en tydlig bild över hur situationen ser ut. Det skriver Dag Sedin, Svensk radonförening.

En stor del av landets bostäder har fortfarande alldeles för hög halt radon i inomhusluften, skriver debattören.
En stor del av landets bostäder har fortfarande alldeles för hög halt radon i inomhusluften, skriver debattören.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Utan att vi märker det kan radioaktivt radon finnas i lokaler och byggnader där vi vistas dagligen, som arbetsplatser, skolor, lägenheter och villor. Hela samhället kan bidra till att färre drabbas, allt ifrån den enskilde villaägaren som kan radonsäkra sitt hus till våra valda politiker som kan stifta lagar och anslå pengar till ett radonsäkert samhälle.

WHO rekommenderar sänkning

En stor del av landets bostäder har fortfarande alldeles för hög halt radon i inomhusluften. En problematik som flera av landets kommuner inte tar på tillräckligt stort allvar, och som kan få till följd att hundratals personer årligen drabbas av lungcancer.

Det kan inte vara rimligt att hundratals personer varje år ska drabbas av lungcancer, enbart på grund av bristande kommunalt engagemang.

Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderade redan för 10 år sedan hårdare krav för radonhalten i bostäder. Anledningen är att det har uppmärksammats att flertalet lungcancerfall orsakade av radon i bostäder uppstår i bostäder med en radonhalt under 200 Bq/m3, vilket är dagens rikt- och gränsvärde i Sverige. WHO rekommenderar en sänkning av radonhalten inomhus till 100 Bq/m3.

Kommunerna måste ta ansvar

För att få kunskap om hur situationen ser ut måste varje kommun ta sitt ansvar och ställa krav på fastighetsägarna så att radonmätningar genomförs. Att ansvaret för dessa frågor ligger på kommunerna är oomtvistlig, och har fastställts av Mark- och miljööverdomstolen (mål nr M 1118-12 om kommunernas rätt att förlägga fastighetsägare om att genomföra radonmätningar).

För att få en tydligare bild av hur situationen ser ut genomförde vi, Svensk radonförening, för ett antal år sedan en undersökning bland landets kommuner. 68 procent av kommunerna besvarade enkäten. Resultatet var nedslående och visade att för många kommuner inte har kontroll över radonsituationen i bostäderna och inte heller utför sitt tillsynsansvar på ett tillfredställande sätt.

Åtgärder behövs

Om målen ska kunna nås måste antalet radonmätningar och radonsänkande åtgärder öka kraftigt. Det är nu dags för varje enskild kommun att skaffa sig en tydlig bild över hur situationen ser ut. I hur många bostäder har radonmätningar genomförts i den egna kommunen? Och hur många saknas? Det kan inte vara rimligt att hundratals personer varje år ska drabbas av lungcancer, enbart på grund av bristande kommunalt engagemang.

Att radonbidraget tas bort är ett problem då stora behov av mätning och sanering kvarstår. Utöver det vill Svensk radonföreningen att hållbart byggande inkluderar att få minimal radonhalt vid nybyggnation. Det är likaså viktigt att sprida tydlig information i samhället och till alla intressenter. Vi har arbetat för att radonmätningarna ska ske i OVK-undersökningar, det vill säga vart sjätte år eller i samband med energideklarationen. Dessutom glömmer många att mätning bör ske efter renoveringar.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00