Sundqvist: Hög tid att miljörörelsen och skogsnäringen tar ansvar

SKOGSKONFLIKT. De kraftiga reaktionerna på Skogsstyrelsens besked om nya krav på nyckelbiotoper i nordväst är reflexmässiga och tröttsamma, enligt generaldirektör Herman Sundqvist. Han uppmanar skogsnäringen och miljörörelsen att tillsammans visa ledarskap och ta ansvar.

Nyckelbiotopsfrågan löstes inte när pengarna försvann i budgeten, säger Herman Sundqvist som uppmanar miljörörelsen och skogsnäringen att visa ledarskap.
Nyckelbiotopsfrågan löstes inte när pengarna försvann i budgeten, säger Herman Sundqvist som uppmanar miljörörelsen och skogsnäringen att visa ledarskap.Foto: Skogsstyrelsen
Johanna Alskog

En samverkansprocess kräver att man lyssnar på andra parter och att man lyssnar på varandras argument. Nu står de i varsitt hörn och kastar saker på varandra.

Herman Sundqvist
Fakta
En nyckelbiotop är ett skogsområde som från en samlad bedömning av biotopens struktur, artinnehåll, historik och fysiska miljö i dag har mycket stor betydelse för skogens flora och fauna.

Totalt finns 189 000 hektar registrerade nyckelbiotoper på produktiv skogsmark i nordvästra Sverige. 36 procent finns inom formellt skyddade områden.

Kommunerna som ingår i området nordvästra Sverige är:
Kiruna, Gällivare, Jokkmokk, Arjeplog, Sorsele, Storuman, Vilhelmina, Dorotea, Strömsund, Krokom, Åre, Berg, Härjedalen, Älvdalen, Malung-Sälen.

Källa: Skogsstyrelsen

Generaldirektör Herman Sundqvist var inte oförberedd på starka reaktioner från både miljörörelsen och skogsnäringen när Skogsstyrelsen i förra veckan presenterade de nya kraven på nyckelbiotoper för skogarna i nordvästra Sverige.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00