Strandhäll (S) lovar beslut om slutförvar i januari

Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) siktar på ett regeringsbeslut om slutförvaret i slutet av januari. Men det är inte Miljöpartiets avhopp som gör att regeringen nu kan gå till beslut, enligt Strandhäll.

Sveriges nya klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) vill inte säga om det blir ett ja eller nej, bara att det kommer ett beslut om slutförvaret i slutet av januari.
Sveriges nya klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) vill inte säga om det blir ett ja eller nej, bara att det kommer ett beslut om slutförvaret i slutet av januari.Foto: Lars Schröder/TT
Johanna Alskog

Den 27 januari ska regeringen fatta beslut om slutförvaret. Det beskedet lämnade klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) vid en pressträff på onsdagseftermiddagen. Däremot vill hon inte säga vilket beslut det lutar åt, även om det är svårt att se hur det skulle kunna bli ett nej, utifrån ministerns uttalanden vid pressträffen:

– De berörda aktörerna behöver ha ett besked som ger dem planeringsförutsättningar framåt. Det är det som regeringen ger nu. Vi ger det besked som många aktörer stått och väntat på, säger Annika Strandhäll.

Slutförvar i Östhammar

Den ansökan som regeringen ska ta ställning till gäller ett slutförvar för använt kärnbränsle. Slutförvaret ska ligga i Östhammar kommun. Ansökan är gjord av Svensk kärnbränslehantering.

Det är inte Miljöpartiets avhopp och partibytet på miljödepartementet som gör att regeringen nu är redo att gå till beslut, enligt Strandhäll.

– I samband med en pressträff i augusti sade Per Bolund att ett beslut låg ett antal månader bort och där är vi nu, säger Strandhäll.

L:s hot påverkar inte

Inte heller är det hotet om misstroende mot klimat- och miljöminister Strandhäll från de borgerliga partierna, med Liberalerna i spetsen, som pressar regeringen. Hon tänker inte heller anpassa sig efter Liberalernas krav på ett beslut före lucia.

– Om det leder till fortsatt politiskt spel i Sveriges riksdag, då får det stå för dem, säger Strandhäll och kallar beslutet om slutförvaret som den största miljöfrågan någonsin i Sverige.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund, Strandhälls företrädare på miljöministerposten, anser tvärtom att onsdagens besked är politiskt frampressat av oppositionen.

– Det oroar mig väldigt mycket att man tycker att Sveriges viktigaste miljöärende någonsin kan hanteras under hot, istället för att ta den tid som krävs för att få svar på helt avgörande frågor. Jag är kritisk mot oppositionen som kidnappar den här frågan av partipolitiska skäl, men jag är också kritisk mot regeringen som faller till föga och accepterar deras tidsplan, säger han till TT/DN.

Löfte om ytterligare beslut

Förutom ett beslut om slutförvaret, så utlovar Strandhäll även ett beslut om utbyggnaden av utrymmet för låg- och medelaktivt radioaktivt avfall – SFR – en annan ansökan där SKB väntar på regeringsbesked.

Nämnda personer

Annika Strandhäll

Riksdagsledamot (S), ordförande S-kvinnor
Studier i arbets- och organisationspsykologi och i organisation och ledarskap (Göteborgs uni.)

Per Bolund

Tidigare språkrör Miljöpartiet, miljö- och klimatminister, vice statsminister, riksdagsledamot
Fil. mag i biologi (Stockholms uni. och Stirling uni. i Skottland 1996), doktorandutbildning i systemekologi (Stockholms uni., 2000-2002)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00