Debatt

Stegrud: Lita inte på Socialdemokraterna i kärnkraftsfrågan

I stället för att föra en seriös diskussion om kärnkraftens framtid väljer Socialdemokraterna att svinga vilt omkring sig för att göra billiga politiska poänger, skriver riksdagsledamoten Jessica Stegrud (SD).

Fyra kärnkraftsreaktorer har avvecklats i förtid sedan 2014. Det här är en utveckling som Sverigedemokraterna helst hade sett ogjord, skriver Jessica Stegrud.
Fyra kärnkraftsreaktorer har avvecklats i förtid sedan 2014. Det här är en utveckling som Sverigedemokraterna helst hade sett ogjord, skriver Jessica Stegrud.Foto: Johan Nilsson/TT
Jessica Stegrud
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

"Vi har i Sverige billig el, vi har ren el, vi har säker el, vi har kort sagt den elförsörjning alla andra länder skulle vilja ha.” Uttrycket tillskrivs ofta den tidigare koncernchefen på ABB, Percy Barnevik.

Fyra reaktorer har avvecklats

Den sanningen tillhör just nu det förflutna. Efter flera vintrar med skyhöga elpriser, tiotusentals liter eldad olja, och gigantiska koldioxidutsläpp kan det vara svårt att förstå att verkligheten var en helt annan för bara några år sedan.

De allra flesta av oss som tvingas betala dyra elräkningar har noterat att fenomenet är relativt nytt – bara några år gammalt – och direkt kopplat till avvecklingen av den svenska kärnkraften. Sammanlagt har fyra reaktorer avvecklats i förtid sedan 2014 – Oskarshamn 1 och 2 samt Ringhals 1 och 2.

Det här är en utveckling som Sverigedemokraterna helst hade sett ogjord. Bland Tidöpartierna är vi helt överens om att kärnkraften återigen måste byggas ut för att upprätthålla stabiliteten i elnätet, likväl som att kunna leverera el till ett rimligt pris – när som helst på dygnet – året om – oavsett om vädret tillåter.

Rödgrön splittring

Bland de andra partierna S, V, MP och C är splittringen däremot påtaglig. Medan Socialdemokraterna påskiner att de gjort en helomvändning i frågan, och numera säger sig vara positiva till ny kärnkraft, så är de ändock precis lika beroende av samma miljöparti som de lierade sig med under sitt tidigare regeringsinnehav då de tillsammans drev på för att avveckla kärnkraften.

Miljöpartiet har inte svängt en millimeter i kärnkraftsfrågan. Partiet är precis lika tydligt i dag som efter valet 2014 då S och MP slöt överenskommelsen om att stoppa all ny kärnkraft. Då framförde regeringen, genom klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP), att den skulle säkerställa att kärnkraftsreaktorerna stängdes under mandatperioden.

Miljöpartiet har inte svängt en millimeter i kärnkraftsfrågan.

Vattenfalls protester mot att straffa ut kärnkraften och att göra den olönsam resulterade enbart i en uppläxning där den rödgröna regeringen klargjorde att Vattenfalls uppgift är ”att verkställa det som regeringen beslutar” och att det inte finns plats för kritik.

I samma veva tillsatte regeringen en statsrådsgrupp bestående av fyra ministrar med Mikael Damberg (S) i spetsen för att ändra ägardirektiven och göra Vattenfall ledande i ”omställningen” mot förnybar energi.

Ny finansieringsmodell för kärnkraft

Spiken i kistan slogs sommaren 2016 när S och MP, tillsammans med M, KD och C ingick den energiöverenskommelse där beslut togs om att Sverige skulle ha en elproduktion helt baserad på förnybar energi senast år 2040. Ett beslut som helt dödade långsiktiga investeringar i kärnkraft – fram till i dag.

Nyligen kunde Tidöpartiernas utredare Mats Dillén presentera en modell för hur ny kärnkraft i Sverige skulle kunna finansieras. Men i stället för att föra en seriös diskussion väljer Socialdemokraterna att svinga vilt omkring sig för att göra billiga politiska poänger gällande ett förslag på prissättningsavtal som är tänkt att avvärja risken för att elpriset hamnar lägre än prognoserna.

Samtidigt har Socialdemokraterna inte lagt ett enda förslag som skulle gynna nybyggnation av kärnkraft. Tvärtom så satsar de allt på vindkraft och en hittills outvecklad och dyr teknik gällande vätgas. Detta trots alla varningar och larm om internationella skattesnurror, kinesiskt ägande, miljöförstörelse och sjunkande fastighetsvärden rörande vindkraft samt att Svenska kraftnät dessutom räknar med skenande kostnader för den balans- och reglerkraft som kommer behövas då vindkraftverken står stilla.

Makten är målet

Det har sagts många gånger förut, men det tåls att säga igen; Socialdemokraterna är i dag ett parti med bara ett mål – makt. I jakten på makten är allt annat underordnat och alla medel tillåtna. Det är en sorglig utveckling för ett parti som en gång i tiden var statsbärande och som faktiskt brydde sig om Sverige och det svenska folket. Tack och lov finns i dag Sverigedemokraterna som tagit över den rollen.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024