Baylan oroad att elen ska ta slut

ENERGI. Om fem år ska staten sluta köpa upp reservkraft för att säkra att det alltid finns el i systemet. Men energiminister Ibrahim Baylan (S) överväger att ompröva riksdagsbeslutet och förlänga effektreserven på grund av att kärnkraften minskar.

Stenungsunds oljekraftverk har utgjort en väsentlig del av effektreserven. Kraftverket ägs av Vattenfall och kan startas upp på kort tid. Det är också vara Europas största oljekraftverk som är insprängt i ett berg.
Stenungsunds oljekraftverk har utgjort en väsentlig del av effektreserven. Kraftverket ägs av Vattenfall och kan startas upp på kort tid. Det är också vara Europas största oljekraftverk som är insprängt i ett berg.Foto: Vattenfall
Johanna Alskog
Fakta
För att säkerställa att Sverige har en god effekttillgång och för att minska risken för effektbrist upphandlar Svenska Kraftnät årligen en effektreserv som hålls tillgänglig under tiden 16 november – 15 mars.
I praktiken utgörs effektreserven till stor del av två oljekraftverk, i Karlshamn och Stenungsund, som kan startas vid behov.
Den andra delen utgörs av efterfrågeflexibilitet, att ett antal företag förbinder sig att vid elbrist i systemet minska sin förbrukning, mot ersättning. Skogsindustrikoncernen Stora Enso är det företag som Svenska Kraftnät upphandlat störst effektreserv hos de senaste vintrarna.
Effektreserven utgjordes i grunden av maximalt 2000 megawatt, sista vintern innan utfasningen är helt genomförd ska effektreserven högst uppgå till 750 megawatt – enbart efterfrågeflexibilitet.


Källa: Svenska kraftnät

Med flera kärnkraftsreaktorer som är på väg att tacka för sig och en ökning av väderberoende elproduktion skärps energisystemets utmaning att kunna leverera tillräckligt med el för att möta efterfrågan

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00