Stärkta Århusregler oroar skogsnäringen

PRÖVNINGSRÄTT. Miljöorganisationernas rätt till insyn och prövning av ärenden föreslås stärkas genom nya gemensamma EU-regler. Men företrädare för skogsnäringen vill att förslagen stoppas tillbaka i skrivbordslådan.

Skogsindustrierna befarar längre handläggningstider utifrån förslaget, vilket kan försvåra situationen för främst mindre skogsägare. <br>
Skogsindustrierna befarar längre handläggningstider utifrån förslaget, vilket kan försvåra situationen för främst mindre skogsägare.
Foto: Henrik Holmberg / TT
Jacob Hederos

Förslaget innehåller en direkt utökning av de områden som omfattas av Århuskonventionen, från att röra miljöfrågor med individuell räckvidd till en gränslös definition av ”allt som enligt någon på något sätt kan anses beröra miljön”.

Anna Treschow
LRF Skogsägarna

Vad vi gör är ju att se till att de demokratiskt fattade lagarna och reglerna följs. Annars är det ju inte mycket bevänt med demokratin.

Oscar Alarik
Naturskyddsföreningen

Samtidigt som det pågår rättsfall i Sverige som prövar frågan om vem som ska ha talerätt i ett miljörelaterat ärende, lägger EU-kommissionen fram förslag på samma område där de vill

Dokumentation

Respons ur första remissrundan

”De allmänna principerna i Århuskonventionen är viktiga men den mycket breda tolkning av konventionen som drivs av genomförandekommittén och olika miljöorganisationer är inte i linje med konventionens ursprungliga intentioner. Syftet med konventionen är att ge allmänheten tillgång till information samt tillgång till administrativa och juridiska beslutsprocesser med stor påverkan på miljön och som påverkar många människor. I bilaga 1 till artikel 9 anges exempelvis kärnkraftverk och gruvindustri. En utvidgning av talerätten riskerar att driva på en utveckling som skapar samhällsekonomiska kostnader och som kan skapa negativa konsekvenser för individer, företag och samhället i stort,” skriver Skogsindustrierna.

”Situationen i de flesta medlemsstaterna är svår och förbrukar mycket av miljöorganisationernas resurser och fördröjer implementeringen av unionens miljölagstiftning. Vi stöder ett nytt kommissionsmeddelande om tillgång till rättslig prövning i miljöfrågor, även om vi ville ha en mer detaljerad färdplan för vilka förbättringar kommissionen vill uppnå,” skriver Naturskyddsföreningen.


Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00