SSM vill höja tillsynsavgifter för kärnkraftsbolag

STRÅLSKYDD. Strålsäkerhetsmyndigheten vill införa tillståndsavgifter för laserpekare och för torkning med mikrovågor. Myndigheten vill också höja tillsynsavgifterna för kärnkraftsbolagen.

Johanna Alskog

En kärnkraftsanläggning under avveckling betalar 1 025 000 kronor per år i tillsynsavgift till Strålsäkerhetsmyndigheten. En reaktor under normaldrift betalar 3 672 000 kronor. När Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) nu begär från regeringen att få justera upp nivån på ett större antal tillsyns- och tillståndsavgifter från och med årsskiftet, är en del att höja kärnkraftsbolagens olika tillsynsavgifter med drygt tre procent.

Därmed skulle tillsynsavgiften för en reaktor under normaldrift hamna på 3 785 000 kronor från och med årsskiftet och avgiften för en anläggning under avveckling på 1 057 000 kronor.

Tydligare om laserpekare

SSM vill också få förtydligade regler kring tillstånd för laserpekare samt sätta avgiftsnivån för starka laserpekare på 8 200 kronor per år och införa en engångsavgift för mindre starka laserpekare på 500 kronor. Gränsen för en stark laserpekare går vid 30 milliwatt.

SSM vill också införa en tillståndsavgift för torkning med mikrovågor, 8 200 kronor per år. Torkning med mikrovågor används för att torka fuktiga golv och väggar av betong.

SSM:s avgiftsförslag har skickats ut på remiss av miljö- och energidepartementet. Senast den 23 november ska remissinstanserna ha skickat in sina synpunkter.

Dokumentation

Strålsäkerhetsmyndighetens förslag till nya avgiftsnivåer.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00