SSM: Avvecklingsavgift för kärnkraft måste höjas

Johanna Alskog

Kärnkraftens avgift till Studsviksfonden måste höjas från 0,30 till 0,40 öre per kilowattimme, skriver Strålsäkerhetsmyndigheten till miljö- och energidepartementet. Fonden ska finansiera avvecklingen av forsknings- och utvecklingsverksamhet som bedrevs när kärnkraften byggdes upp i landet samt avfallet från verksamheten.

Höjs inte avgiften beräknar Strålsäkerhetsmyndigheten att underskottet i fonden kommer att vara cirka 142 miljoner kronor vid slutet av 2017, ett underskott myndigheten befarar kommer att öka när nya rivningsstudier görs och mer information tillkommer.

År 2018 upphör den så kallade Studsvikslagen att gälla och ansvaret för kostnaderna kommer inte längre att ligga på  bolagen bakom kärnkraftverken Oskarshamn, Ringhals, Forsmark och Barsebäck, utan flyttas då över till innehavarna av de kärntekniska tillstånden för de anläggningar
som hanterar det historiska avfallet:  Studsvik Nuclear AB, AB Svafo, Vattenfall AB, Ranstad Industricentrum AB och Uppsala universitet.

Men Strålsäkerhetsmyndigheten har uppmanat regeringen att agera för att Studsvikslagen förlängs, med tanke på den stora osäkerheten kring vad avvecklingen och slutförvaringen faktiskt kommer att kosta.

Anledningen till att kärnkraftsbolagen har ansvar för att finansiera nedläggningen av forsknings- och utvecklingsverksamheten, är att den ansetts vara en grundförutsättning för bolagens egen verksamhet.

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00