Sorsele folkomröstar om vindkraft

DEMOKRATI. Sorsele kommun ska gå till folkomröstning med anledning av den kraftiga utbyggnaden av vindkraften som kommunledningen planerar.

Johanna Alskog

Tidigare i veckan beslutade kommunfullmäktige i Sorsele om att det ska hållas en folkomröstning om vindkraft, enligt Miljörapporten. Detta efter en namninsamling som 20 procent av kommunens invånare har skrivit under.

Anledningen är de planer som finns på en kraftig utbyggnad av vindkraften, samtidigt som ledande politiker i kommunen äger mark där nya vindkraftverk ska placeras.

– Jag är ingen vindkraftsmotståndare, men jag och många i kommunen har regerat kraftigt på att det här inte har gått rätt till. Beslut av det här slaget som påverkar en hel byggd måste tas på ett korrekt sätt, säger Jonas Forsgren, initiativtagare till namnlistan, till Miljörapporten.

Folkomröstningen ska hållas någon gång under våren nästa år och frågan blir ett ja eller ett nej till nya vindkraftsetableringar. Kommunen är dock inte tvingad att följa folkomröstningens resultat.

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00