Skogsstyrelsen överväger att överge nyckelbiotoperna

NYCKELBIOTOPER. Skogsstyrelsen bör upphöra helt med att registrera nyckelbiotoper och istället utveckla en ny metod för att samla kunskaper om höga naturvärden i landets skogar. Det framgår av en intern rapport från myndigheten som Altinget har tagit del av.

Nyckelbiotopsdebatten har upptagit en hel del av generaldirektör Herman Sundqvists tid. Nu föreslår en rapport att Skogsstyrelsen ska upphöra med registreringen.
Nyckelbiotopsdebatten har upptagit en hel del av generaldirektör Herman Sundqvists tid. Nu föreslår en rapport att Skogsstyrelsen ska upphöra med registreringen.Foto: Altinget/Skogsstyrelsen
Johanna Alskog

Så länge certifieringarna har kvar en koppling till nyckelbiotopsbegreppet bör det inte ingå i utvecklandet av ett nytt, samlat kunskapsunderlag.

ur Skogsstyrelsens rapport

Den ökade polariseringen och politiseringen av nyckelbiotopsfrågan försvårar användningen av nyckelbiotopsbegreppet i myndighetens verksamhet.

Det finns starka skäl för Skogsstyrelsen att överge nyckelbiotopsbegreppet och upphöra med registrering av nyckelbiotoper vid avverkningsanmälningar. Det är en av slutsatserna i utkastet till en intern rapport från myndigheten,

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00