Skogsstyrelsen låter domstol avgöra snårig skogsfråga

SKOGSJURIDIK. Efter ett och ett halvt års utredande lämnar Skogsstyrelsen över stafettpinnen till domstolen. Att avgöra om fjällnära skog är att se som pågående markanvändning är för juridiskt komplext för myndigheten.

Johanna Alskog

Den grundliga utredning som gjorts visar att det inte finns något entydigt och klart svar på ersättningsfrågan. Lagstiftningen har stora brister och varken förarbeten eller rättspraxis ger oss vägledning. Då är det enda rimliga att överlämna frågan till domstolen.

Herman Sundqvist, Skogsstyrelsens generaldirektör, i ett pressmeddelande
Fakta
Fjällnära skog
  • Produktiv skogsmarksareal ovan gränsen för fjällnära skog: cirka 1,2 miljoner hektar eller cirka fem procent av den produktiva skogsmarken i Sverige.
  • 46 procent av de fjällnära skogarna har ett formellt skydd i form av nationalpark, naturreservat eller biotopskydd.
  • Den produktiva skogsmarken ägs av 3 250 ägare, staten är största ägare. De enskilda ägarna äger tillsammans 28 procent av skogsmarken.

Källa: Skogsstyrelsen

Skogsstyrelsen har utrett frågan om ersättning till markägare som fått avslag på att avverka i fjällnära skog sedan hösten år 2016. Ett ändrat rättsläge sedan år 2015 innebär att Skogsstyrelsen återkommande

Dokumentation

Detta handlar det om

En dom i Högsta domstolen år 2015, det så kallade Änok-målet, ändrade praxis för avverkningar i fjällnära skog. Skogsstyrelsen säger nu återkommande nej till avverkningsansökningarna, men det är inte juridiskt klarlagt om markägarna har rätt till intrångsersättning.


Detta beror på osäkerheten om de fjällnära skogarna enligt lagen kan anses vara pågående markanvändning, det vill säga skogsbruk.


Markägare som fått nej till avverkning har tvingats stämma staten för att försöka få ekonomisk ersättning. I de målen är det Kammarkollegiet som för statens talan. I dagsläget rör det sig om runt 20 stämningar, men högen växer varje månad.


Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00