Skogsägarnas misstro gör Skogsstyrelsen försiktig

SKOGSSTATISTIK. Regeringen vill ha bättre statistik om de marker som skyddas på frivillig väg, uppgifter som staten har rätt att kräva in. Men Skogsstyrelsen tvekar inför att ta fram hårdhandskarna – på grund av det svaga förtroendet för myndigheten bland många skogsägare.

Statens kunskaper om skogsbrukets frivilliga avsättningar behöver öka, konstaterade Riksrevisionen i en rapport om skyddet av värdefull skog rår 2018.
Statens kunskaper om skogsbrukets frivilliga avsättningar behöver öka, konstaterade Riksrevisionen i en rapport om skyddet av värdefull skog rår 2018.Foto: Hasse Holmberg/TT
Johanna Alskog

Det här är en svår fråga på många sätt. Det är stort fokus på att myndigheterna vill ha uppgifterna, samtidigt innebär det en risk att en del inte vill ha frivilliga avsättningar, för att myndigheterna har koll på det och att man upplever det som en integritetsfråga

Erik Petré, sekreterare i Sveriges häradsallmänningsförbund

För att bedöma de frivilliga avsättningarnas bidrag till måluppfyllelse behöver staten ha tillräcklig kunskap om dessa. Granskningen visar att staten inte har det, framför allt när det gäller kvalitet och varaktighet. 

ur Riksrevisionens rapport från 2018, Skyddet av värdefull skog
Fakta
Vad är skillnaden mellan enskilda och övriga ägare?
Enskilda ägare – Fysisk person, dödsbon och bolag som inte är aktiebolag.
Övriga ägare – Staten, statsägda aktiebolag, övriga allmänna ägare, privatägda aktiebolag samt övriga privata ägare. 

Myndigheterna anser sig ha lagstöd för att kräva in uppgifter från skogsägare och skogsbolag om de marker som är skyddade på frivillig väg. Men trots att regeringen vill ha ett

Dokumentation

Skogsstyrelsen om frivilliga avsättningar

"För att skydda arealer med produktiv skogsmark förväntas en skogsägare i stor utsträckning avsätta mark på frivillig väg. Detta eftersom den svenska skogspolitiken är utformad enligt principen "frihet under ansvar".

En frivillig avsättning är enligt Skogsstyrelsens definition ett område som markägaren frivilligt och utan ekonomisk ersättning undantar från vanlig skogsproduktion.

Den frivilliga avsättningen ska bestå av sammanhängande produktiv skogsmark. Den ska rymma höga naturvärden, kulturmiljövärden eller områden med betydelse för rekreation och friluftsliv, det vill säga sociala värden."

Källa: Skogsstyrelsen

2012 års etappmål (beslutat av regeringen), målår 2020, för frivilliga avsättningar

"Skogsbrukets frivilliga avsättningar bör ha ökat i omfattning med cirka 200 000 hektar skogsmark i områden som har eller kan komma att utveckla höga naturvärden till totalt 1 450 000 hektar."


Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00