Debatt

"Självklart att skogsbruk inte ska omfattas av talerätt"

DEBATT. Vi är kritiska till Skogsvårdslagsutredningens förslag att pågående markanvändning i form av skogsbruk ska kunna överklagas av särintressen. Nu vill vi se ett tydligt ställningstagande från Sveriges politiker, skriver vd:ar och ordförande för Skogsindustrierna, LRF Skogsägarna, Sveaskog, Pappers, GS, Skogsentreprenörerna och Bergvik skog.

Sven Erik Hammar, LRF Skogsägarna, skriver tillsammans med&nbsp;Carina Håkansson, Skogsindustrierna,&nbsp;Per-Olof Wedin, Sveaskog,&nbsp;Mats Jutterström, Pappers,&nbsp;Per Olof Sjöö, GS,&nbsp;Bernt Hermansson, Skogsentreprenörerna och&nbsp;Elisabet Salander Björklund, Bergvik Skog,<br><br>
Sven Erik Hammar, LRF Skogsägarna, skriver tillsammans med Carina Håkansson, Skogsindustrierna, Per-Olof Wedin, Sveaskog, Mats Jutterström, Pappers, Per Olof Sjöö, GS, Bernt Hermansson, Skogsentreprenörerna och Elisabet Salander Björklund, Bergvik Skog,

Foto: LRF
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Nu är det dags för politiken att klargöra att vi ska använda den skogliga naturresursen i Sverige till att producera råvara till en växande bioekonomi.

Carina Håkansson, VD Skogsindustrierna
Sven Erik Hammar, ordförande LRF Skogsägarna
Per-Olof Wedin, VD Sveaskog
Mats Jutterström, förbundsordförande Pappers
Per-Olof Sjöö, förbundsordförande GS
Bernt Hermansson, ordförande Skogsentreprenörerna
Elisabet Salander Björklund, VD Bergvik Skog

På måndagen den 16 oktober lämnade utredaren som har gjort den juridiska översynen av Skogsvårdslagen sina förslag till regeringen. Vi är kritiska till utredningens slutsatser och förslag om att pågående markanvändning i form av skogsbruk ska kunna överklagas av särintressen. Att skogsbruk inte ska omfattas av talerätt anser vi vara självklart. Vi efterlyser därför ett tydligt ställningstagande från Sveriges politiker.

Allt fler kan driva domstolsprocesser

Vi anser inte att skogsbruk är jämförbart med storskalig exploatering såsom byggande av motorvägar eller oljeraffinaderier. Vi ifrågasätter den praxis som håller på att utvecklas i det svenska samhället där allt fler kan skaffa sig fri tillgång till att driva domstolsprocesser mot snart sagt alla former av små verksamheter och enstaka åtgärder som kan tänkas ha någon form av miljökoppling. Den utvecklingen går emot grundtanken i svensk förvaltningstradition där olika allmänna intressen tillvaratas i politiska avvägningar och beslut, inte i domstol.

Krävs tydlig politisk inriktning

Nu är det dags för politiken att klargöra att vi ska använda den skogliga naturresursen i Sverige till att producera råvara till en växande bioekonomi. Den politiska inriktningen måste uttryckas så tydligt att pågående markanvändning inte kan hindras av långdragna juridiska processer.

Fakta

Debatt på Altinget

Detta är en opinionsartikel som speglar skribenternas åsikter.

Vill du medverka i debatten? Kontakta debattredaktionen på [email protected]

Sverige har goda förutsättningar att ställa om till en bioekonomi – här finns rika naturresurser, kunniga skogsägare, världsledande skogsforskning, skickliga innovatörer och en stark vilja att satsa på ett fossilfritt samhälle. Svensk skogsnäring bidrar med ungefär 130 miljarder kronor i export per år och antalet anställda är cirka 70 000. Det är en nyckelnäring för att Sverige ska kunna ställa om till fossilfrihet och bioekonomi men det förutsätter en stabil, kontinuerlig och god tillgång på råvara från skogen, vilket kräver ett stabilt och förutsägbart regelverk. För Sverige är en bärkraftig skogsnäring också avgörande för en levande landsbygd som är möjlig att bo i och få en utkomst av.

Välkomnar dialog

Vi avvisar förslagen att öppna upp möjligheten för att överklaga pågående markanvändning men välkomnar en fortsatt dialog kring hur vårt hållbara skogsbruk även i framtiden ska kunna ge ett starkt bidrag till bioekonomi, klimatarbete, sysselsättning och välfärd.

Dokumentation

Utredaren Fredrik von Arnolds slutbetänkande

(SOU 2017:81) Rättslig översyn av skogsvårdslagstiftningen



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00