SGU försvarar sin rätt till grundvattnet

UTREDNING. Myndigheten Sveriges geologiska undersökningar, SGU, protesterar mot utredningsförslaget att ansvaret för grundvattnet skulle flyttas till Havs- och vattenmyndigheten.

Johanna Alskog

SGU:s ansvar för grundvattenfrågor (huvuddelen av avdelningen för mark och grundvatten) bör föras över till HaV. Det medför betydande synergieffekter. Reformen skulle långsiktigt också bidra till att samverkan med omgivande samhälle underlättas och därmed stärka grundvattenfrågornas ställning i samhället.

ur Utredningen om spridning av PFAS-föroreningar i dricksvatten

Det går inte att bryta ut myndighetsansvaret för landets hydrogeologi från ansvaret för landets geologi i övrigt. Det betonar SGU i en kommentar angående PFAS-utredaren Göran Enanders förslag om att ansvaret för samtliga vattenfrågor bör samlas på en myndighet och att grundvattenfrågorna bör flyttas från SGU till Havs- och vattenmyndigheten.

SGU lyfter fram att kunskapen om jordlagren, beggrunden och grundvattnet är nära sammanlänkad och att grundvattenfrågorna därmed hör hemma på just SGU. Det var också därför grundvattnet inte blev en del av Havs- och vattenmyndighetens ansvar när myndigheten bildades år 2011.

SGU:s recept för ett bättre vattenskydd är i stället tydlig ansvarfördelning och stärkt samarbete mellan berörda myndigheter.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00