Debatt

Sex besked som Ulf Kristersson måste ge

Klimatmålen består, men den tillträdande regeringens första presentation fokuserade på sådant som försvårar att målen nås. Därför behöver Kristerssons regeringsförklaring ge sex entydiga klimatbesked, skriver Mattias Goldmann, 2030-sekretariatet. 

Det klimatpolitiska ramverket slår fast att regeringen det första året av varje mandatperiod ska presentera en klimatpolitisk handlingsplan, skriver Mattias Goldmann, 2030-sekretariatet. 
Det klimatpolitiska ramverket slår fast att regeringen det första året av varje mandatperiod ska presentera en klimatpolitisk handlingsplan, skriver Mattias Goldmann, 2030-sekretariatet. Foto: Tim Aro/TT
Mattias Goldmann
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

1. Färdplanen kommer

Det klimatpolitiska ramverket slår fast att regeringen det första året av varje mandatperiod ska presentera en klimatpolitisk handlingsplan. Kristersson bör klargöra att planen tas fram, med den utgångspunkt som Ebba Busch hade då regeringen presenterades: Sverige ska göra sin del av Parisavtalet. Samstämmig forskning visar att Sveriges nuvarande klimatmål för 2030 och 2045 då är i underkant, och att det absolut inte finns utrymme att avvakta med utsläppsminskningarna.

Samstämmig forskning visar att Sveriges nuvarande klimatmål för 2030 och 2045 då är i underkant, och att det absolut inte finns utrymme att avvakta med utsläppsminskningarna.

2. Sänkta mål på ett delområde motsvaras av andra, lika stora målskärpningar

Om reduktionsplikten år 2024 sänks till EU:s lägstanivå, får Sverige enligt Naturvårdsverkets och Energimyndighetens beräkningar mycket svårt att nå 2030-målet. Regeringen bör därför markera att sänkningen är tillfällig och visa hur utsläppsökningen kompenseras. Påskyndad elektrifiering av fordonsflottan är välkommen, men räcker inte långt – mer behöver ske till exempel för att gynna koncentrerade biodrivmedel, få fler att åka kollektivt eller stimulera hållbara godstransporter.

3. Rabatter för konsumtion av energi måste vara tillfälliga

Den nya majoriteten gick till val på att elpriset ska sänkas, men det måste vara tydligt att detta är en engångsåtgärd. Regeringens långsiktiga politik måste vara att gynna effektiviseringar och sparande, också för att inte onödigt hög konsumtion av subventionerad el ska hota transportsektorns elektrifiering.

4. Den som gör rätt ska belönas

Kristerssons sida har kritiserat förra regeringens utformning av bonus-malus, som subventionerar elbilar som hamnar i Norge, gynnat köpare av riktigt dyra bilar och varit dyrt för statskassan. Kristersson bör klargöra att lösningen inte är att slänga ut systemet – då får vi inte den omställning till eldrift som är grunden för nya majoritetens 2030-måluppfyllelse. I stället bör bonus motsvaras av skärpt malus-beskattning och bilar som snabbt exporteras inte få något. Beskedet hastar, eftersom tiotusentals svenskar som beställt elbil annars snuvas på utlovad premie.

5. Smart statlig stimulans behålls.

Det är klokt av Kristerssons tillträdande regering att vilja utvidga industriklivet, som påskyndar och underlättar svensk industris världsledande omställning. Också Klimatklivet, som hjälper småföretagen, kommunerna och Organisationssverige att ställa om, bör finnas kvar och utvecklas – inte avvecklas utifrån mytbildning om medlens påstådda ineffektivitet.

6. Infrastruktursatsningar med här och nu-fokus

Beskeden om att höghastighetstågssatsningarna begränsas till vissa delsträckor har gett en bild av att Kristersson-sidan är emot järnvägssatsningar, som de bör nyansera snarast. Vilka de viktigaste förändringarna i den nationella planen blir, bör klargöras, med fokus på hur hållbara, delade transportlösningar i närtid bättre kan bli en del av våra resemönster.
2030-målet bryts ned i Bilen, Bränslet och Beteendet. Men den exakta fördelningen kan skifta; gör man mindre på ett område kan man göra mer på ett annat, och 2030-sekretariatets PM Gör Inte Om, Gör Rätt ger rekommendationer om hur. Men sammantaget måste tempot öka för att målen ska klaras, och Ulf Kristersson bör redan i regeringsförklaringen visa hur det ska ske.

Nämnda personer

Ulf Kristersson

Statsminister (M), partiledare Moderaterna
Ekonom (Uppsala uni., 1988)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00