SD emot snabb ratificering av Parisavtalet

KLIMAT. Sverigedemokraterna motsätter sig en snabb process för att ratificera klimatavtalet från Paris, partiet vill istället avvakta EU-beslut om utsläppsmål.

Johanna Alskog

Sverigedemokraterna anser att Sverige inte bör ha så bråttom som regeringen vill med att ratificera Parisavtalet, den klimatöverenskommelse som världen slöt vid FN:s klimatmöte i Paris förra året.

En proposition från regeringen har fått en gräddfil genom riksdagen, med den rekordkorta motionstiden på fyra dagar, allt för att ratificeringsprocessen ska vara klar i mitten på oktober. Därmed ska Sverige kunna delta som part vid årets klimatmöte i Marocko.

Endast SD har invändningar

Det enda partiet som har lagt något motförslag till propositionen är Sverigedemokraterna, och partiet anser att Sverige ska avvakta den pågående processen inom EU kring klimatpolitiken. "Sverigedemokraterna tycker att det är rimligt att de nationella utsläppsminskningsmålen på EU-nivå är beslutade innan Sverige tar beslut om klimatavtalet från Paris." skriver de tre SD-ledamöterna Martin Kinnunen, Anders Forsberg och Runar Filper i sin motion.

Det liggande förslaget om bördefördelning av klimatminskningarna inom EU faller inte SD i smaken, då Sverige ska minska sina utsläpp mest av alla länder. "Man kan konstatera att regeringen genom att frivilligt ta på sig de mest ambitiösa och kostsamma utsläppsminskningar nu bidragit till att andra länder i EU kommer att kunna öka sina utsläpp", skriver ledamöterna.

Dokumentation

Läs hela motionen här.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00