Ryckiga tider för Naturvårdsverket

KLIMATINVESTERINGAR. Naturvårdsverket är i full gång med att avveckla Klimatklivet och göra sig av med anställda. Myndigheten kan inte agera utifrån gissningar om vad som kan komma i vårändringsbudgeten, konstaterar Stefan Nyström, chef för Naturvårdsverkets klimatavdelning.

Mellan åren 2015 och 2018 så har Naturvårdsverket beviljat totalt 4,5 miljarder i bidrag genom klimatinvesteringsprogrammet Klimatklivet. Men den så kallade M+KD-budgeten innebär att inga nya ansökningar kan få bidrag och Naturvårdsverket har inlett avvecklingen av Klimatklivet. Detta trots att de politiska signalerna, genom överenskommelsen mellan S+MP+C och L, är att Klimatklivet ska återuppstå – i någon form.

– Den här ryckigheten innebär ett otroligt slöseri med skattepengar. Jag är inte imponerad över de beslut som har fattats, samtidigt är det sådan som politiken är, säger Stefan Nyström, chef för Naturvårdsverkets klimatavdelning till Altinget.

Av den personal som har arbetat med Klimatklivet har tre fast anställda slutat, tolv tillfälliga anställningar upphör inom kort och elva fast anställda är kvar. Även om budgeten innebär att Klimatklivet ska avvecklas, så ska de pågående cirka 2 500 projekten handläggas. År 2022 löper det sista beviljade projektet ut.

Login