Rop efter ännu fler elnätsåtgärder

NÄTKONCESSIONER. Det är generellt tummen upp till förslagen för att effektivisera utbyggnaden av elnäten, men bland andra Svenska kraftnät vill se ännu mer åtgärder. Det höjs också varnande fingrar för att myndigheter kan komma i kläm.

Foto: Hannes Flo/Flickr
Jacob Hederos

Ytterligare åtgärder bör utredas skyndsamt”

Energiföretagen i sitt remissvar

Det har stundtals varit högspänning i den politiska elbristdebatten. Men det åtminstone råda enighet kring en åtgärd: Att elnäten behöver byggas ut kraftigt för att Sverige ska kunna nå sina

Dokumentation

Utredarens bedömning av konsekvenserna

Vi har som övergripande princip vid utvärderingen av befintligt regelverk utgått från att lika situationer ska hanteras lika. Vi bedömer att utbyggnad av regionnät på lägre spänningsnivåer i ökad utsträckning skulle kunna ske med stöd av nätkoncession för område, vilket leder till betydligt kortare processtid. Det kan också frigöra resurser för de projekt som har störst påverkan och störst betydelse. Ledtiderna för att få bygga elledningar ska kortas genom en bättre samordnad tillståndsprocess med ökad koordinering mellan tillståndsgivande myndigheter, tidigare marktillträde för detaljprojektering och undanröjande av processuella hinder. Det åtgärdspaket som vi föreslår kommer sammantaget att effektivisera och modernisera tillståndsprocessen för elnät.
Förslagen kommer även att leda till en mer kostnadseffektiv energiomställning genom att underlätta anslutning och delning av elproduktionsanläggningar, underlätta elektrifieringen av transportsektorn och ta bort administrativa hinder för att uppgradera och modifiera delar av en befintlig starkströmsledning.”
Ur utredningen: Moderna tillståndsprocesser för elnät

Fler remissvar

Naturskyddsföreningen:

En avgörande del i att minska de svenska utsläppen är att elektrifiera transportsektorn. För att det ska möjliggöras behöver onödiga hinder undanröjas och Naturskyddsföreningen välkomnar därför förslaget om undantag från nätkoncession för ledningar som syftar till att tillgodose elbehov hos fordon eller trafikled.”

Länsstyrelsen i Västernorrlands län:

Vi anser inte att man ska genomföra förslaget att införa en lättnad från den formella miljöprövningen för ledningar i regionnätet som ligger inom ett visst spänningsintervall. Långa nya luftledningar innebär ofta att stora ytor obruten terräng tas i anspråk och länsstyrelsen bedömer att dessa ledningar i de flesta fall innebär betydande miljöpåverkan.


Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00