Romson lovar pröva vattenplaner

VATTEN. Alla berörda aktörer ska få säga sitt, därefter ska regeringen pröva förslagen till åtgärdsprogram för vattenförvaltningen. Det lovar klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP).

Johanna Alskog

Regeringen kommer att ta upp de omstridda planerna för de kommande årens vattenförvaltning till prövning. Det lovade klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) i en interpellationsdebatt.

– Nu ligger åtgärdsprogrammen för vatten på regeringens bord. Regeringen har alltså initiativet i de här frågorna, och riksdagsledamöterna kan vara trygga i att vi kommer att ta upp dem till prövning, sade Romson i ett svar på interpellationen från riksdagsledamoten Kristina Yngwe (C).

Kristina Yngwe hade i sin fråga till Åsa Romson hänvisat till landsbygdsminister Sven-Erik Buchts (S) uttalande om att regeringen bör återta initiativet i vattenförvaltningsfrågorna. Miljöminister Åsa Romson klargjorde i sitt svar att ansvaret ligger hos de vattenmyndigheterna, men att frågan kan hamna hos regeringen under vissa omständigheter – vilket nu har skett.

Regeringens ambition är att ärendet ska beredas såpass snabbt att vattendelegationerna kan fatta besluten enligt tidsplanen, det vill säga i höst.

– Innan dess ska vi självklart ge en god möjlighet för alla aktörer att inkomma med ytterligare underlag för sina kommentarer och anspråk, sade Romson.

Dokumentation

Läs tidigare artikel på Altinget:

Bråk om vattenförvaltning blir regeringsfråga

VATTEN. Vattenmyndigheternas planer för vattenförvaltningen är för dyra och går på kollisionskurs med många andra samhällsintressen. Kritiken mot förslagen har varit hård och nu begär myndigheterna att regeringen ska ta ställning.

Läs även Altinget Debatt om vattenförvaltningen:

Sindre Langaas: Regeringsprövning av åtgärdsprogram ett illusionstrick

DEBATT. De kritiska rösterna har dämpats i väntan på att regeringen ska komma in och göra politiska prioriteringar för vattenförvaltningen. Men den väntan lär bli förgäves eftersom regeringen är bakbunden av regelverket, enligt Sindre Langaas, forskningsledare vid NIVA.

Hanna Tornevall: "Att ändra vattenarbetet nu skulle få allvarliga följder"

Den bild som Sindre Langaas ger av svensk vattenförvaltning och arbetet med ett nytt åtgärdsprogram är ensidig och felaktig. Det skriver biträdande vattenvårdsdirektör Hanna Tornevall i en replik till Langaas.


Nämnda personer

Kristina Yngwe

Vice regionchef LRF Syd
Agronom (Sveriges lantbruksuniversitet, 2010)

Åsa Romson

Forskare och senior expert Svenska miljöinstitutet (IVL)
Jur. dr. i miljörätt (Stockholms uni., 2012)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00