Romson duckade om ersättning till små kraftverk

VATTENKRAFT. Klimat- och miljö Åsa Romson (MP) ger inget svar på frågan om små vattenkraftverk ska kunna få ekonomisk kompensation vid krav på miljöåtgärder.

Johanna Alskog

Trots att riksdagsledamot Penilla Gunther (KD) under en interpellationsdebatt om småskalig vattenkraft flera gånger upprepade sin fråga, så gav klimat- och miljöminister Åsa Romson inget svar på om små vattenkraftverk ska kunna få ekonomisk kompensation vid nya krav på miljöåtgärder.

Däremot var Åsa Romson fortsatt tydlig med att länsstyrelsernas arbete med att se över vattenkraftverkens tillstånd utgår från ett prejudicerande domstolsbeslut som fastställer att hävd inte kan likställas med ett tillstånd. Processen på länsstyrelserna är alltså inte kopplad till det övriga behovet av nya lagar för vattenkraften.

– När man kräver nyprövning, då är det därför att rättsvårdande instanser har fastställt att de saknar tillstånd enligt det regelverk vi har i Sverige i dag, sade Romson som medgav att länsstyrelserna agerar med "lite olika hårdföra metoder" gentemot kraftverksägarna.

– De kan behöva mer stöd och vägledning, sade hon.

Debatten rörde även ytterligare en interpellation om småskalig vattenkraft, från Annika Qarlsson (C) som kräver att regeringen avbryter länsstyrelsernas arbete med nyprövningar, i väntan på en ny lag för landets vattenkraft som hon anser att regeringen bör presentera inom kort.

– Regeringens tafatthet riskerar att leda till personliga katastrofer, sade Annika Qarlsson.

Ett stopp av nyprövningarna är inte rätt väg att gå, enligt Romson som påpekade att det om något vore ett tydligt tecken på passivitet.

– Vi behöver modernisera miljöhänsynen, sade hon. 

Dokumentation

Läs tidigare artikel på Altinget:

C och KD ska få svar om småskalig vattenkraft


Nämnda personer

Penilla Gunther

Ordförande European Patient Safety Foundation, grundare Fokus patient, ledamot The Cancer Mission Board
Studier i turismvetenskap (Mittuniversitetet, 2001), studier i statsvetenskap (Högskolan Väst, 2000)

Åsa Romson

Forskare och senior expert Svenska miljöinstitutet (IVL)
Jur. dr. i miljörätt (Stockholms uni., 2012)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00