Romson anser sig ha klimatstöd från EU-nämnden

KLIMAT. Riksdagsledamot Fredrik Malm (FP) anser att klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) gått utanför sitt mandat från EU-nämnden när hon driver på EU att höja klimatambitionerna. Men Romson håller inte med.

Johanna Alskog

När klimat- och miljöminister Åsa Romson meddelade att hon under en resa till Bryssel skulle pressa på  för att EU ska höja sitt mål för utsläppsminskningar från 40 till 50 procent reagerade riksdagsledamot Fredrik Malm (FP).

I en skriftlig fråga till Romson frågar Malm varför klimat- och miljöministern inte följer EU-nämndens mandat om att Sveriges linje är att EU ska ha ett mål om 40 procents utsläppsminskningar inom EU plus 10 procent som kan genomföras utanför EU.

I svaret till Fredrik Malm skriver Åsa Romson: Regeringen anser att användandet av internationella krediter är ett sätt för EU att konkret höja ambitionsnivån till 50 % och spegla det ansvaret. Det har EU-nämnden också gett stöd för."

Samtidigt beklagar klimat- och miljöministern att Fredrik Malm och Folkpartiet inte anser att Sverige ska driva på EU för ett mer ambitiöst klimatarbete.

Fakta
EU:s klimatmål fram till 2030
Utsläppen av växthusgaser ska minskas med minst 40 procent, andelen förnybar energi ska ökas till 27 procent och ett mål om energieffektivisering på 27 procent.

Målen beslutades vid Europeiska rådet i oktober 2014 och utgör en grund för EU:s strategi vid de stora klimatförhandlingarna i Paris i år.

I pressmeddelandet från miljö- och energidepartementet var dock inte Åsa Romson lika tydlig med att den höjda ambitionen, från 40 till 50 procent, skulle utgöras av internationella krediter: "Regeringen driver på för att EU ska höja sin ambition och anser att utsläppsminskningar om 50 procent till 2030 är i enlighet med EU:s ansvar och förmåga."

Nämnda personer

Fredrik Malm

Riksdagsledamot (L), ordförande i utbildningsutskottet, andre vice partiordförande, skolpolitisk talesperson
Statskunskap, historia och nationalekonomi (Stockholms uni. och Uppsala uni. 1999)

Åsa Romson

Forskare och senior expert Svenska miljöinstitutet (IVL)
Jur. dr. i miljörätt (Stockholms uni., 2012)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00