Regeringen sänker skatt trots varningar

SKATTER. Regeringen går vidare med sänkningen av vattenkraftens fastighetsskatt – trots varningarna om att sänka skatten innan kraftbolagen uppfyllt sin del av löftet. Toni Kekkinen på Fortum tycker att oron för att kraftbolagen ska bryta sitt löfte är obefogad.

Fastighetsskatten på vattenkraften sänks, enligt energiöverenskommelsen. Men kritiker anser att regeringen först borde ha säkerställt att kraftbolagen uppfyller sin del – en miljöanpassningsfond.
Fastighetsskatten på vattenkraften sänks, enligt energiöverenskommelsen. Men kritiker anser att regeringen först borde ha säkerställt att kraftbolagen uppfyller sin del – en miljöanpassningsfond.Foto: Fortum
Johanna Alskog

När regeringen nu går vidare med sänkningen av fastighetsskatten på vattenkraften står det klart att man inte har lyssnat på invändningarna från remissinstanserna. Det vill säga regeringen sätter inte upp några villkor vad gäller den fond för miljöanpassning som kraftbolagen har lovat att inrätta och finansiera i utbyte mot skattesänkningen.

Men några sådana villkor behövs inte. Kraftbolagen kommer att hålla vad man har lovat, enligt Toni Kekkinen, chef för Fortum vattenkraft.

– Energiöverenskommelsen ska uppfyllas. Det är ett paket som vi står bakom. Oron för något annat är obefogad kan jag tycka, säger Toni Kekkinen till Altinget.

Miljöorganisationerna varnande

Det var bland andra miljöorganisationerna Sportfiskarna, Älvräddarna och Naturskyddsföreningen som i sina remissvar till miljö- och energidepartementet varnade regeringen för att börja genomföra den stegvisa skattesänkningen, från 2,8 procent till 0,5 procent under perioden 2017-2020, utan att försäkra sig om hur, när och att fonden kommer på plats.

Fakta
"Fastighetsskatten på vattenkraft ska sänkas till samma nivå som för de flesta övriga elproduktionsanläggningar, det vill säga 0,5%. Skatten ska sänkas stegvis under en fyraårsperiod med start 2017. Samtidigt ska vattenkraftsbranschen fullt ut finansiera de kostnader, för till exempel omprövning av verksamheter, som gör att Sverige lever upp till EU-rätten och dess krav på vattenverksamheter. Arbetet ska utgå ifrån den partsdiskuterade fondlösningen som Energimyndigheten och Hav- och vattenmyndigheten har haft."

Källa: ur energiöverenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna och Centern

LÄS OCKSÅ: "Villkora vattenkraftbolagens skattesänkning"

Christina Lindhagen, sakkunnig vattenmiljöfrågor på Sportfiskarna, tror det finns en reell risk när regeringen väljer att sänka skatten utan att ställa några krav på kraftbolagen vad gäller fonden.

– Det tror jag absolut att det finns. En risk är att det drar ut väldigt mycket på tiden, bolagen har inget incitament att fonden kommer på plats snabbt, säger hon till Altinget och konstaterar att regeringen ger bolagen hela moroten, men utan att se till att få något tillbaka.

Ta hänsyn till propositionen

En annan risk, enligt Christina Lindhagen, beror på den proposition som regeringen planerar att presentera i juni, som ska se till att vattenkraften lever upp till moderna miljökrav.

– Blir propositionen inte bra enligt kraftbolagens uppfattning, finns risken att de säger att de struntar i fonden, säger hon.

Sportfiskarna anser att regeringen borde, om än inte i lagförslaget, åtminstone politiskt ställa krav på ett datum när fonden ska finnas på plats samt att bolagen ska avsätta medel till fonden från och med det datum som skattesänkningen träder i kraft. I lagförslaget hade Sportfiskarna också velat se ett villkor om att bolaget ska miljöpröva verksamheten, om det inte redan har giltiga tillstånd.

Kammarkollegiet och Älvräddarna anser att kraftverk utan giltiga tillstånd inte ska åtnjuta skattesänkningen överhuvudtaget.

Men regeringen konstaterar endast kort i lagrådsremissen att man inte har ändrat uppfattning efter remissomgången, utan att skattesänkningen ska gälla alla vattenkraftverk.

Fortum vill inte kommentera

När den utlovade fonden för miljöanpassningsåtgärder kommer på plats kan inte Toni Kekkinen på Fortum säga i dag.

– Det är ett arbete som pågår och jag vill inte kommentera det. Men det kommer att komma en fond, säger han och vill inte heller ge några uppgifter om kraftbolagens eventuella tidsplan för arbetet.

Men han ser som sagt ingen anledning till oro för att kraftbolagen ska svika sitt löfte.

– Om det finns en oro, då är det så klart bra om fonden kommer på plats så snart som möjligt, säger han.

När samtliga steg är genomförda uppskattar regeringen att den sänkta fastighetsskatten för vattenkraftverk omfattar 1,92 miljarder kronor per år.  

Dokumentation

BESLUTSKEDJAN – LAGRÅDSREMISS

Vad händer nu?

Juristerna i Lagrådet ska göra en juridisk granskning av regeringens lagförslag om sänkt fastighetsskatt för vattenkraften. Lagrådsremissen innehåller även förslaget om en stegvis avveckling av den så kallade effektskatten på kärnkraft, skatten på termisk effekt i kärnkraftsreaktorer.

Efter Lagrådets granskning kan regeringen gå vidare och ta fram en proposition till riksdagen.

Lagrådsremiss Skatteförslag med anledning av energiöverenskommelsen



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00