Regeringen går vidare med vindkraftsprojekt till havs

Kattegatt syd och Galatea-Galene, två vindkraftsprojekt utanför Hallands kust, får grönt ljus av regeringen. ”Den här regeringen är för all fossilfri el”, säger statsminister Ulf Kristersson.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT, Marko Säävälä/TT
Jacob Hederos

– Med de här besluten finns det nu, tillsammans med vindkraftsparken Kriegers flak söder om Skåne, förutsättningar att uppföra upp till 150 vindkraftverk till havs, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Ett av projekten, Kattegatt syd, har mött motstånd från bland annat Försvarsmakten. Statsminister Ulf Kristersson (M) menar dock att regeringen har tagit in deras kritik.  

– Regeringen har gjort en sammantagen bedömning. Sedan kan det finnas detaljer som man ska samråda om, exempelvis kring höjd och exakt placering inom ramen för tillståndet, säger han.

SD-kritiken

På pressträffen närvarade utöver statsministern och klimat- och miljöministern också energi- och näringsminister Ebba Busch (KD). Trots att klimat- och energi tillhör ett av Tidöavtalets samarbetsprojekt närvarade ingen från Sverigedemokraterna. Partiet har tidigare varit kritiska till frågan om havsbaserad vindkraft.

Men Kristersson anser inte att det är ett problem.

– Nej, det är inte det. Jag har sagt det många gånger, och det tror jag att även Romina och Ebba sagt, att det finns ett fascinerande engagemang i enskilda kraftslag. En del är emot kärnkraft och andra emot vindkraft. Den här regeringen är för all fossilfri el. Det står i regeringsförklaringen, Tidöavtalet, säger han.

Dragna till domstol

De två projekten väntar båda på avgörande i mark- och miljödomstolarna vilket Dagens Nyheter tidigare rapporterat om, bland annat för tillstånden att uppföra kraftverken i Natura 2000-områden.

– Det här handlar om vad regeringen kan leverera på när vi handlett ärendena från vår sida, svarar Romina Pourmokhtari.

Nämnda personer

Romina Pourmokhtari

Klimat- och miljöminister (L)
Studier i statsvetenskap (Uppsala uni.)

Ebba Busch

Partiledare Kristdemokraterna, energi- och näringsminister, vice statsminister
Studier i freds- och konfliktforskning (Uppsala uni.)

Ulf Kristersson

Statsminister (M), partiledare Moderaterna
Ekonom (Uppsala uni., 1988)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00