Regeringen avvaktande om vattenkraften

ENERGI. Stegvis. Så vill klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) införa förslagen om skärpta miljökrav för vattenkraften.

Fortums vattenkraftverk i Krångede, Jämtland.
Fortums vattenkraftverk i Krångede, Jämtland.Foto: Fortum
Johanna Alskog

– En del förslag får man införa lite stegvis.

Det är den första fingervisningen om regeringens syn på förslagen i Vattenverksamhetsutredningen, om strängare miljökrav för vattenkraften, som presenterades i somras. Klimat- och miljöminister Åsa Romsons uttalande är från ett seminarium som Naturvårdsverket nyligen arrangerade.

– När man ska samverka med den omgivande verkligheten och samhället, så kan man se att det inte alltid finns möjligheter att gå hela steget på en gång, sade Romson.

Baylan legat lågt

Energiminister Ibrahim Baylan (S) har än så länge hänvisat till "beredning på departementet" vid frågor om utredningen, vars kanske mest kontroversiella förslag är att befintlig vattenkraft ska kunna omprövas fullt ut mot miljöbalken. Ett förslag som däremot Socialdemokraternas energipolitiska talesperson Ingemar Nilsson har klargjort att det är alldeles för långtgående.

Fakta
När förra regeringen tillsatte utredningen 2012 var uppdraget att lämna förslag som innebär att vattenverksamheter regleras som annan miljöfarlig verksamhet och att principen om förorenaren betalar samt bästa möjliga teknik ska gälla även för vattenverksamheter.

I en debattartikel på Altinget tidigare i år skrev Ingemar Nilsson om Socialdemokraternas uppfattning: "Betänkandet har enligt vår uppfattning inte beaktat de energi- och klimatpolitiska konsekvenserna ett sådant förslag skulle innebära, med risken för minskad förnybar energi som följd."

Ingemar Nilsson är ledamot i Energikommissionen och säger att vattenkraften och Vattenverksamhetsutredningen kommer att bli svår för kommissionen att inte hantera, men på vilket sätt återstår att se.

– De rena produktionsfrågorna blir det enligt min uppfattning väldigt svårt för Energikommissionen att inte förhålla sig till, säger han till Altinget.

Centerpartiet inte tagit ställning

Rickard Nordin, Centerpartiets energipolitiska talesperson och ledamot i Energikommissionen, säger också att regleringen av vattenkraften blir svår för kommissionen att gå runt helt och hållet. Hur Centerpartiet ställer sig till utredningsförslagen återstår fortfarande.

– Vi har inte landat helt i alla delar, säger han.

Nämnda personer

Ingemar Nilsson

Ledamot Styrelsen för stiftelsen Riksbankens jubileumsfond
IFU (Institutet för försäkringsutbildning)

Rickard Nordin

Riksdagsledamot (C), klimat- och energipolitisk talesperson, ledamot i partistyrelsen
fil.kand i statsvetenskap (Göteborgs uni. 2008)

Åsa Romson

Forskare och senior expert Svenska miljöinstitutet (IVL)
Jur. dr. i miljörätt (Stockholms uni., 2012)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00