Professor föreslår utomstående skogsmedlare

INTERVJU. Skogspolitikens parter har grävt ner sig för djupt i skyttegravarna, enligt professor Sten B Nilsson. Han vill att regeringen tillsätter en medlingskommission – som leds av någon som står utanför skogsvärlden.

"Skogens företagsledare är väldigt tysta rörande de stora framtids- och de existentiella
frågorna. Undantaget är skogsnäringens roll för kollagring för där ser man en affärsmöjlighet." skriver Sten B Nilsson i sin omvärldsanalys för skogsnäringen.
"Skogens företagsledare är väldigt tysta rörande de stora framtids- och de existentiella frågorna. Undantaget är skogsnäringens roll för kollagring för där ser man en affärsmöjlighet." skriver Sten B Nilsson i sin omvärldsanalys för skogsnäringen.Foto: Altinget/Pixabay
Johanna Alskog

Det har kört fast fullständigt mellan intressenterna. Man pinkar revir hela tiden och har som ambition att missförstå varandra.

Sten B Nilsson om behovet av en medlingskommission
Fakta
"Regeringen bör snarast utse en medlingskommission bestående av väl betrodda medborgare i samhället, fristående från skogsnäringen, med uppgiften att identifiera de gemensamma intressena olika intressenter har vad gäller skogsnäringens utveckling, inom ramen för Agenda 2030-målen. Det gäller att finna ut vad som är bra respektive dåligt för den gemensamma näringen. Den identifierade gemensamma intressesfären skall vara basen för den övergripande färdväg som medlingskommissionen lägger fram för svensk skogsnäring och adresseras till regeringen."
– ur Sten B Nilssons Omvärldsanalys för skogsnäringen. Dancing with the future or with wolves?

Skogspolitiken och skogsnäringen behöver en medlingskommission, anser professorn och internationella skogsexperten Sten B Nilsson. Det är ett av hans förslag till regeringen i den omvärldsanalys av svensk

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00