Osäkerhet inför veckans vattenbeslut

VATTENFÖRVALTNING. Viss förvirring råder inför vad de fem vattendelegationerna ska besluta vid sina sammanträden denna och nästa vecka – och om de alls ska fatta några beslut om de kommande sex årens vattenförvaltning. Det som är klart är att regeringen har ansvaret för åtgärdsprogrammen.

Johanna Alskog

Den här och nästa vecka var det tänkt att Sveriges vattenförvaltning för de kommande sex åren skulle beslutas, enligt EU:s ramdirektiv för vatten som kräver att det nya planer ska finnas färdiga senast den 22 december. Fyra av de fem vattendelegationerna har sammanträde denna vecka och den femte, vattendelegationen för Södra Östersjöns vattendistrikt, har sitt sammanträde nästa vecka.

Klargörande från regeringen

Men sedan regeringen har beslutat att pröva själva åtgärdsprogrammen, och därmed tagit ifrån vattendelegationerna rätten att fatta beslut kring dessa, är frågan om delegationerna ska besluta något alls under sina sammanträden de kommande tio dagarna. Inledningsvis, efter regeringen beslutat att överpröva åtgärdsplanerna, var det även oklart om vattendelegationerna eventuellt ändå förväntades att ta ställning till åtgärdsprogrammen. Den dimman skingrades förra veckan efter förtydligande från regeringen, enligt Åke Bengtsson, vattenvårdsdirektör i Bottenhavets vattendistrikt.

Åke Bengtsson säger att han anser att det vore svårt att besluta om de övriga delarna av programmet för vattenförvaltningen 2016-2021 – förvaltningsplanen samt miljökvalitetsnormerna – utan att ett beslut om åtgärdsprogrammen. De tre delarna är beroende av varandra, då exempelvis miljökvalitetsnormerna sätter ambitionsnivån för hela vattenarbetet och åtgärdsprogrammen är en följd av den.

– Jag skulle nog föredra att det blir så att man väntar med att att fatta beslut, säger Åke Bengtsson till Altinget och betonar att han är tjänsteman och att det är ledamöterna i vattendelegationen som beslutar.

Samla in underlag till regeringen

Även om inte vattendelegationen ska ställning till åtgärdsprogrammet vid sammanträdet, är tjänstemannaförslaget att delegationen ska lämna sina synpunkter på åtgärdsprogrammet. Dessa synpunkter skickas sedan till miljö- och energidepartementet för att utgöra underlag inför regeringens kommande beslut. När regeringen kommer att vara redo att sätta ner foten har inte vattenmyndigheterna fått någon signal om, enligt Åke Bengtsson.

– De fick ju materialet i maj och har inte tagit ställning till det än, säger han.

Förslagen omarbetade

Sedan åtgärdsprogrammen skickades till regeringen, efter en begäran från bland andra Jordbruksverket, har dock förslagen hunnit ändras en hel del utifrån remissinstansernas synpunkter. De ursprungliga förslagen fick mycket kritik för att bland annat vara underfinansieriat och för att ställa samhällsintressen mot varandra. Därav kraven på politisk prövning.

Västerhavets vattendelegation har begärt att hela beslutet om vattenprogrammen ska skjutas fram ett år. Den hemställan har regeringen ännu inte tagit ställning till. Monica Didriksson, ledamot i delegationen och ledamot i LRF Väst, säger att den frågan inte påverkar vattendelegationens sammanträde denna vecka. Men hon säger också att det är oklart vad som kommer att ske.

– Det finns de som anser att vi inte borde ha något möte alls, utan invänta regeringens beslut. Kanske frågan bordläggas, vi är några som tittar på detta just nu och försöker hitta ett sätt agera, säger Monica Didriksson till Altinget.

Romson svarar denna vecka

På tisdagen denna vecka svarar klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) i riksdagen om regeringens planer och hantering av åtgärdsprogrammen, i en interpellationsdebatt med Gunilla Nordgren (M). Läs Nordgrens interpellation till Romson här

Dokumentation

Läs tidigare artiklar om vattenförvaltningen på Altinget

Vattenplaner kommer inte att skjutas upp
Besluten om planerna för vattenförvaltningen kan inte skjutas upp, enligt miljö- och energidepartementet. Men nu har regeringen tagit ett officiellt beslut om att göra en politisk prövning av de omstridda åtgärdsprogrammen.

Vattendelegation vill skjuta fram beslut ett år
Nästa månad ska vattendelegationerna besluta om de kommande sex årens vattenförvaltning, men regeringen har fortfarande inte gett något besked om sina politiska prioriteringar. Nu begär Västerhavets vattendistrikt att få skjuta fram sitt beslut ett år.

Läs debatt på Altinget Miljö&Energi mellan WWF och LRF om vattenförvaltningen

WWF: Vattenbesluten kan inte vänta
Vi noterar med viss förvåning hur LRF:s representant Lennart Nilsson vrider ett uppskjutande av Vattendirektivets åtgärdsförslag till något positivt, utan att ta hänsyn till det faktum att det riskerar att försena arbetet med rent vatten i Sverige avsevärt. Det skriver representanter för Världsnaturfonden, WWF.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00