Nyckelvecka för framtida vargpolitiken

ROVDJUR. EU-kommissionen hotar fortfarande att dra Sverige inför EU-domstolen på grund av vargjakten. Inom kort presenteras tre olika utredningar som alla är viktiga pusselbitar i regeringens framtida vargpolitik – och i arbetet med att blidka EU-kommissionen.

Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) när de tillsammans presenterade bland annat förslaget om att inrätta en nationell vargkommitté, en kommitté som aldrig blev verklighet på grund av flera avhopp.
Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) när de tillsammans presenterade bland annat förslaget om att inrätta en nationell vargkommitté, en kommitté som aldrig blev verklighet på grund av flera avhopp.Foto: Altinget
Johanna Alskog

Det var mycket på gång och som snart skulle få sin lösning. Det framgick av regeringens svar i slutet av sommaren på EU-kommissionens senaste frågor om den svenska vargpolitiken i allmänhet och licensjakten i synnerhet. Tre av de uppdrag som regeringen då särskilt refererade till i sitt svar kommer att redovisas inom kort, två till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht och ett till klimat- och miljöminister Åsa Romson.

  • Utreda gynnsam bevarandestatus för varg (den 2 oktober)
  • Föreslå nya regler för skyddsjakt på varg (den 2 oktober)
  • En översyn av rättsprocessen vid beslut om licensjakt på varg (utredningstid förlängd till 15 oktober)

Vad gäller uppdraget från Åsa Romson till Naturvårdsverket, om att utreda gynnsam bevarandestatus för varg, så har det redan på vägen hunnit stöta på vissa utslag av den infekterade rovdjurspolitiken. Uppdraget ska, enligt regeringens instruktioner, genomföras i dialog med den nationella vargkommittén.

Kommittén ifråga existerar dock inte, eftersom det under sommaren skedde ett strömhopp från kommittén redan innan den hade hunnit starta. Men det här har inte inneburit något problem, enligt Maria Hörnell Willbrand på Naturvårdsverket.

– Vi har använt det forum som redan finns, Nationella rovdjursrådet. Vi har en väldigt bra dialog och det är väl i princip samma personer där som skulle ha suttit i vargkommittén, säger hon till Altinget.

Två forskargrupper har sagt sitt

Fakta


Vargkommittén som aldrig blev


Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) och klimat- och energiminister Åsa Romson (MP) kom överens om att bilda en nationell vargkommitté. Förslaget fick dock hård kritik och avhopp från flera av de organisationer som skulle ingå i kommittén, den sågs som ett steg bakåt. Vargkommittén lades ned innan den hann starta.
Det fanns också en stor enighet om att existerande Nationella rovdjursrådet kunde fylla den funktion i vargpolitiken regeringen tänkte sig att vargkommittén skulle ha.

Nationella rovdjursrådets ledamöter

Anders Wetterin, Lantbrukarnas Riksförbund
Gunnar Glöersen, Svenska Jägareförbundet
Solveig Larsson, Jägarnas Riksförbund
Robert Franzén, Svenska Rovdjursföreningen
Mats Forslund, Världsnaturfonden WWF
Jörgen Jonsson, Samernas Riksförbund
Olof Sjeldrup, Föreningen Sveriges Fäbodbrukare
Michael Larsson, Skogsindustrierna
Jan Terstad, Naturskyddsföreningen
Inga Ängsteg, Viltskadecenter
Britta Wännström, Länsstyrelsen Norrbotten


Förslaget från Naturvårdsverket om en lämplig nivå och kriterierna för en gynnsam bevarandestatus för stammen grundar sig på underlag från två olika forskargrupper, enligt Hörnell Willbrand. De två forskargrupperna har även skrivit ett gemensamt yttrande kring vad de är överens om och vad de inte är överens om. Enligt regeringens syn vilar inte dagens modell på en tillräckligt solid vetenskaplig grund.

Förslaget om hur många vargar stammen behöver presenteras den 2 oktober. Därefter vidtar arbetet med att se över hur socioekonomin påverkas av en sådan stam – det vill säga lantbruk, jägare och de boende – ett uppdrag som redovisas senast den 30 november.

Skyddsjakt på helt revir

Den 2 oktober ska Naturvårdsverket också presentera ett förslag på hur skyddsjakten kan utvecklas. Det vill säga från dagens modell där den individ som exempelvis river får, till en modell där ett helt revir kan anses problematiskt och jakt kan ske efter fler vargar än just den som orsakat skada.

Även den förra regeringen gjorde ett försök med utvidgad skyddsjakt, vilket av kritikerna ansågs vara en modell där licensjakten gjordes om till en bred skyddsjakt.

Naturvårdsverket får inte sista ordet

Denna vecka, på onsdag, skulle även översynen av vem som bör ha sista ordet vid ett beslut om licensjakt på varg varit klar, men utredningstiden är förlängd till den 15 oktober. Enligt uppdraget från regeringen kommer det att vara en förvaltningsdomstol eller en nyinrättad nämnd. Anledningen är att dagens modell där Naturvårdsverket har sista ordet anses strida mot EU-rätten.

Läs mer om uppdraget från landsbygdsminister Sven-Erik Bucht till utredaren här.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00