Regeringen sjösätter nya Klimatklivet

JÖKEN. Det nya omstöpta Klimatklivet börjar bli redo. På torsdagen beslutar regeringen om de nya reglerna för stödet, enligt uppgifter till Altinget. Samtidigt beslutar regeringen även om investeringsstödet till minusutsläppsanläggningar.

Under torsdagens sammanträde ska regeringen besluta om förordningen för det nya omstöpta Klimatklivet, erfar Altinget.

Det statliga klimatinvesteringsprogrammet har fram till år 2019 omfattat 4,7 miljarder kronor som har fördelats på drygt 3 200 åtgärder – men stödet ströks i och med den så kallade M+KD-budgeten. I och med vårändringsbudgeten återställdes anslaget och under andra halvåret i år finns 600 miljoner kronor till nya projekt. Men det sker alltså med nya ramar, efter en förhandling mellan regeringspartierna och C och L.

– Det är ingen hemlighet att vi har varit skeptiska till saker som klimatångestterapi och annat. Vår ingång har varit att det ska vara mycket tydligare åtgärder. Men vi tycker också att man ska sikta på att ge olika typer av stöd till laddstationer och den typen av åtgärder. Men vi har tyckt att vi behöver vara lite tydligare med ”hard facts on the ground”, säger Rickard Nordin, klimat- och energipolitisk talesperson för Centerpartiet, till Altinget.

Läs mer: Karolina Skog (MP): Vi har aldrig hävdat att det är helt perfekt

I den nya utformningen kommer just informationsinsatser att diskvalificeras från att få stöd. Men annars är det inte många dörrar som stängs, utan istället sker det annars prioriteringar. Åtgärder som minskar jordbrukets utsläpp av växthusgaser ska exempelvis premieras.

Login