Naturvårdsverket vill samla jaktmål i Luleå

ARTSKYDD. Regeringen föreslår att alla ärenden om jakt på skyddade arter ska avgöras av en och samma domstol, Förvaltningsrätten i Luleå. Naturvårdsverket tycker det kan finnas skäl att löpa linan ut och samla alla former av jaktmål i Luleå. 

Luleå.
Luleå.Foto: Foto: Joakim Höggren
Johanna Alskog

Förslaget från näringsdepartementet innebär att Förvaltningsrätten i Luleå blir specialiserad på jaktmål som rör skyddade arter. Det vill säga inte enbart överklaganden om jaktbeslut som gäller de fem stora rovdjuren, utan även andra arter som skyddas av EU:s art- och habitatdirektiv eller fågeldirektivet. Syftet med förslaget är att få en ökad kompetens och en mer enhetlig rättstillämpning.

Naturvårdsverket finns därmed inte längre med som instans i överklagandeprocessen för vare sig rovdjursmålen eller mål som rör övriga skyddade arter, men myndigheten ger ändå förslaget stöd i sitt remissyttrande till näringsdepartementet. Men passar dock på att inflika att det vore bra om Naturvårdsverkets sakkunskaper kommer till användning när målen ska avgöras.

Ännu fler jaktmål till Luleå

Naturvårdsverket tycker till och med idén är såpass bra, att den föreslår att regeringen ska gå ännu längre. Enligt Naturvårdsverket finns det goda skäl att överväga om inte samtliga beslut som fattas med stöd av jaktlagstiftningen bör följa samma instansordning och samlas till en och samma domstol.

Naturvårdsverket skriver i sitt yttrande att frågan bör utredas, annars riskerar lagstiftningen att framstå som spretig. Det vill säga när besluten som rör skyddade arter överklagas till en särskild förvaltningsrätt, medan övriga jaktbeslut – exempelvis jakt efter klövvilt eller typgodkännande av fångstredskap – överklagas till den geografiskt mest närbelägna förvaltningsrätten.

Tidsnöd för vargjaktsbeslut

Den sammantagna bedömningen är att beslut om jakt efter de fem stora rovdjuren bör överprövas av en annan domstol än Förvaltningsrätten i Stockholm. Det föreslås istället att dessa jaktbeslut ska överprövas av en domstol i ett län som geografiskt är belägen där det finns många stora rovdjur, nämligen Förvaltningsrätten i Luleå.

ur näringsdepartementets promemoria

Enligt promemorian bör det införas ett sista-datum för beslut om licensjakt på varg, 15 september. Förutom de år då miniminivåerna för vargstammen ska fastställas, då kan beslutet skjutas upp till den 1 oktober. Syftet med de fastställda datumen är att det ska finnas tid för att avgöra en eventuell överklagandeprocess utan att vinterns jaktstart äventyras.

Men Naturvårdsverket tycker näringsdepartementets förslag är väl tidsoptimistiskt med tanke på det arbete som inventering, analysarbete samt samarbetet med Norge kräver. Bättre tidsgränser vore 1 oktober respektive 1 november, enligt yttrandet från Naturvårdsverket. 

Dokumentation

Bakgrund

  • Möjligheten att överklaga beslut om licensjakt på varg togs bort av den förra regeringen, läs mer här.
  • Högsta förvaltningsdomstolen underkände dock nyordningen i en dom i december förra året, läs mer här.
  • I februari beslutade regeringen om en ny instansordning som innebär att jaktbeslut som rör de fem stora rovdjuren, varg, björn, lo, järv och kungsörn, överklagas till förvaltningsdomstol,

 

Näringsdepartementets promemoria

Ändring av jaktförordningen och förordningen om allmänna
förvaltningsdomstolars behörighet

Naturvårdsverkets yttrande finns här

 



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00