Naturvårdsverket vill behålla kontroll över jaktmål

ROVDJUR. Naturvårdsverket uppskattar inte utredningsförslaget att länsstyrelsens beslut om rovdjursjakt ska överklagas till förvaltningsrätt, i stället för till Naturvårdsverket.

Johanna Alskog

I dag är det Naturvårdsverket som har sista ordet i beslut om skyddsjakt och licensjakt på stora rovdjur. Efter kritik överväger regeringen att ändra modellen och en utredare har föreslagit att besluten istället ska överklagas till en förvaltningsdomstol.

Men det förslaget ses inte med blida ögon av Naturvårdsverket som i ett remissvar till näringsdepartementet skriver att sakkunskaperna är av stor vikt i denna typ av ärenden, det vill säga kunskaper om djuren och framför allt vargens bevarandestatus.

Naturvårdsverket vill säga sitt

Därför anser myndigheten att beslutet först ska överklagas till Naturvårdsverket och att nästa instans är förvaltningsdomstol. Om regeringen inte går på den linjen, så ska myndigheten åtminstone ges möjlighet att lämna ett utlåtande till förvaltningsrätten innan ärendet avgörs.

Regeringen och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) har valt att låta frågan behandlas snabbare än vad som är brukligt, i stället för en sedvanlig remissomgång, kallade näringsdepartementet den 15 oktober till ett två timmar långt remissmöte som ägde rum i förra veckan där aktörerna fick möjlighet att framföra sina åsikter samt möjlighet att komplettera med ett skriftligt yttrande.

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00