Analys av 
Johanna Alskog

Energimyndigheten ska hitta rätt fossilfri väg

ANALYS. Regeringen ger nu kaptensbindeln och relativt fria tyglar till Energimyndigheten och generaldirektör Erik Brandsma att samordna arbetet med omställningen av transportsektorn. Det är ett av många uppdrag inom miljö- och energiområdet i 2016 års regleringsbrev till landets myndigheter.

Johanna Alskog

Ingen vet hur många generaldirektörer som sitter på sina rum och muttrar över direktiven de har fått från regeringen för 2016 års arbete på myndigheten – en generaldirektör ska helst muttra utan att andra hör. Men regleringsbreven från regeringen till myndigheterna är givande läsning även för andra än myndighetscheferna. Det gäller särskilt i år när regeringen har hunnit regera tillräckligt länge för att ha en överblick av vad som pågår – och vad som inte pågår – ute på ämbetsverken.

Energimyndighetens generaldirektör Erik Brandsma har hunnit vara nöjd redan innan regleringsbrevet för 2016 damp ner. Det tunga uppdraget att samordna statens arbete med omställningen till en fossilfri transportsektor har aviserats redan tidigare, via budgetpropositionen och via Miljömålsrådet. En styrgrupp med totalt sex generaldirektörer ska också ha hunnit bildas över en informell kopp kaffe. Men med nya året kom även pengarna och regleringsbrevet med en närmare instruktion om vad regeringen förväntar sig, även om det kan betecknas som ett mycket öppet uppdrag.

Fritt uppdrag tas emot väl

Med hjälp av Transportstyrelsen, Trafikverket, Trafikanalys, Naturvårdsverket och Boverket ska Energimyndigheten ta fram en strategisk plan för omställningen, samordna arbetet för omställning och föra dialog. Regeringen öppnar för att den strategiska planen kan innehålla bland annat förslag på lagändringar och uppdrag till myndigheter.

Erik Brandsma sade i en intervju med Altinget i november att han uppskattade att det såg ut att bli ett uppdrag med brett mandat.

– Där visar vi att vi går in i en utveckling där myndigheten får ett ansvar att samordna, utan att det i alla detaljer är bestämt hur det ska se, sade han.

Det tunga samordningsuppdraget har inget slutdatum, regeringen har inte heller slagit fast något datum för när den strategiska planen ska lämnas inte, utan det tycks vara upp till Energimyndigheten att avgöra.

Men Energimyndigheten kommer inte sakna annan sysselsättning under 2016, utan regeringen ger även uppdrag om havsbaserad vindkraft, kvotpliktskurvan i elcertifikatsystemet och investeringar i solenergi. Bland annat.

Gott om nyheter

Förutom Energimyndigheten finns det gott om nyheter att hitta i år under de olika regleringsbrevens rubrik "Uppdrag". Det har den uppmärksamma läsaren av miljö- och energirapporteringen redan hunnit notera. Några myndigheter kommer att få mycket att stå i. En central myndighet som Naturvårdsverket har alltid många uppdrag och så även i år, från nedskräpning och avfall till älgförvaltning, klimatfinansiering och vandringsleder.

Uppdraget till Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen om värdefulla skogar har en snäv tidsram, konstaterade Skogsstyrelsens Johan Åberg i en intervju med Altinget. Men Energimarknadsinspektionen (EI) är annan myndighet som får ett uppdrag som vore väl värdigt en särskilt tillsatt utredning, EI ska i princip se över hur elmarknaden fungerar i dag och borde – eller riskerar att – fungera i framtiden; och det ska vara klart senast den 1 december.

Bakläxa för vissa

På sina håll kan man ana en knäpp på näsan via regleringsbrevet:

Till exempel Kemikalieinspektionen, som i åratal har haft problem med långa handläggningstider, får en uppmaning att prövningen "så långt som möjligt ska effektiviseras".

Trafikverket ska "vidareutveckla" sitt arbete med att anpassa transportinfrastrukturen till en fungerande "grön infrastruktur så att verksamheten bidrar till att Sveriges miljökvalitetsmål nås". Något som skulle kunna tänkas vara en självklarhet för myndigheten. Senast den 1 oktober vill regeringen veta hur utvecklingsarbetet går och när det ska införas i myndighetens planeringsprocesser.

Regeringen vill styrhjälp för förnybart

Konjunkturinstitutet däremot ska se till att regeringen, eller framtida regeringar, undviker att göra misstag. Myndigheten får i uppdrag att analysera hur kostnadseffektiviteten kan säkerställas "i styrningen mot höjda ambitioner för förnybar energi för perioden efter 2020". Senast den 1 augusti vill regeringen ha Konjunkturinstitutets svar på det.

Den som vill läsa mer om det kommande året för landets myndigheter hittar samtliga relgeringsbrev i Statsliggaren på Ekonomistyrningsverket. 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00