Myggplåga fortsatt en regeringsfråga

NATUR. De boende kring Nedre Dalälven behöver inte bäva inför sommaren 2015. De viktigaste bitarna – pengar och politisk vilja på regeringsnivå – ser ut att finnas på plats för ännu en säsong med bekämpningsmedlet Vectobac G mot mygglarver.

Nedre Dalälven är ett myggrikt område, vilket kan ge en tuff tillvaro för de boende. Bekämpningen, med statlig finansiering, inleddes efter dåvarande miljöminister Kjell Larssons (S) besök i området år 2000.
Nedre Dalälven är ett myggrikt område, vilket kan ge en tuff tillvaro för de boende. Bekämpningen, med statlig finansiering, inleddes efter dåvarande miljöminister Kjell Larssons (S) besök i området år 2000.Foto: Naturvårdsverket
Johanna Alskog
Fakta
Naturvårdsverkets tidsplan för ansökningarna om myggbekämpning med Vectobac G
19 januari    Remissvaren inkommer och sammanställs.
21 januari    Remissvaren skickas till sökanden
2 februari     Sökandens kompletteringar inkommer 
6 februari     Eventuell hemställan skickas till regeringen 
7 april          Regeringens beslut om tillåtlighetsprövning
21 april        Naturvårdsverket fattar beslut

Förutom ansökan för Nedre Dalälvsområdet så handlägger Naturvårdsverket även en mindre omfattande ansökan för Deje, Forshaga kommun.

Källa: Naturvårdsverket
Fakta
Kemikalieinspektionen om Vectobac G
Så här skrev Kemikalieinspektionen om sitt beslut att godkänna Vectobac G år 2010:
"Med hänsyn till behovet av myggbekämpning och med stöd av omfattande användningsvillkor har KemI godkänt produkten trots att negativa effekter på miljön inte kan uteslutas.
Produkten får användas mot larver av vissa arter av översvämningsmygg i temporärt översvämmade områ­den. Innan bekämpning får genomföras måste den som utför den tydligt ha visat att översvämningsmyggorna är så många att de anses utgöra en sanitär olägenhet för människor och djur i området."

Källa: Kemikalieinspektionen

Havs- och vattenmyndigheten ger sitt klartecken för ännu en sommar där bekämpningsmedlet Vectobac G sprids i Nedre Dalälvens vatten. Men det är inte med någon glädje mellan raderna i myndighetens remissvar

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00