Momssänkning på naturupplevelser välkomnas

MOMS. En sänkning av momsen på naturguidningar är ett välkommet första steg, enligt Ekoturismföreningens generalsekreterare Per Jiborn.

Regeringen vill från och med nästa år sänka momsen på "förevisning av naturområden", det vill säga naturguidning, från 25 till 6 procent. Det är ett förslag som är mycket välkommet, enligt Per Jiborn, generalsekreterare på branschorganisationen Ekoturismföreningen.

– Detta kommer bidra till bättre lönsamhet och gynnar dem som lockar flest gäster. Det är bättre än olika projekt och subventioner, som vi har sett lite för mycket av, säger han till Altinget.

Sådant som kan omfattas är vandring, cykling, ridning, skridsko- och skidåkning, fisketurer paddling och fågelskådning, enligt regeringens promemoria. Det kan handla om att leda eller visa vägen genom ett område eller det kan handla om att förmedla särskilda kunskaper. I promemorian nämns inte jaktguidning, men till Dagens Nyheter har finansmarknadsminister Per Bolund (MP) sagt att även jaktföretag kan omfattas.

Login