Analys av 
Johanna Alskog

"Ministrarnas återbud visar att nyckelbiotoperna är en svår fråga"

ANALYS. Frågan om nyckelbiotoperna i nordvästra Sverige är så känslig att två statsråd – först landsbygdsminister Sven-Erik Bucht och nu miljöminister Karolina Skog – lämnat återbud till interpellationsdebatter, fast de är på plats i riksdagen.

Johanna Alskog

Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist beslut om att pausa inventeringen av nyckelbiotoper i nordväst tycks ha startat en politisk process inom regeringen som de båda samarbetspartierna inte har helt lätt att lösa ut. Åtgärdspaketet från Skogsstyrelsens styrelse i förra veckan verkar inte har räckt till för att bygga någon tillräckligt stark bro mellan MP på miljödepartementet och S på näringsdepartementet. Det är i alla fall svårt att tolka de båda statsrådens ovilja att komma till riksdagen och svara på interpellationerna från riksdagsledamot Jens Holm (V) på något annat sätt.

Först ställde Sven-Erik Bucht (S) in en interpellationsdebatt den 24 april med hänvisning till att "beredning pågår" inom regeringen. Nu är det miljöminister Karolina Skogs (MP) tur. Hon ska fortfarande komma till riksdagen kammare på fredag och delta i interpellationsdebatter – men inte heller hon vill svara på Jens Holms interpellation med anledning av Skogsstyrelsens beslut att pausa inventeringen av nyckelbiotoper i nordvästra Sverige. Även hon hänvisar till att beredning pågår.

Bristande vett och etikett

Att två statsråd ställer in redan inplanerade interpellationsdebatter och låter en riksdagsledamot vänta i både två och två och en halv månad är inte något vidare bordsskick i riksdagssammanhang, utan mer att jämföra med att torka sig om munnen med tröjärmen istället för att använda den stärkta linneservetten. Dessutom, om varje interpellationsdebatt om en politisk fråga där "beredning pågår" inom Regeringskansliet skulle ställas in blir det glest mellan ip-debatterna i riksdagen framöver.

Här handlar det snarare om att frågan är såpass svårlöst mellan de båda partierna – hur man ska ställa sig till nyckelbiotoper, inventering och skydd av naturvärden i nordväst, Skogsstyrelsens hantering av ärendet och styrelsens åtgärdsplan – att det är för känsligt att gå upp i en debatt. Till och med känsligare än att ställa in två debatter i en omstridd fråga där många faktiskt väntar på att få höra vad ministrarna ska säga, vilket sannerligen inte är fallet i alla interpellationsdebatter. Framför allt kan man föreställa sig att landsbygdsminister Sven-Erik Bucht inte vill låta miljöminister Karolina Skog vara först ut.

Miljöfråga eller produktionsfråga

Fakta
Statsrådet har två veckor att svara
Interpellationer är en del av riksdagens så kallade kontrollmakt, det vill säga att  kontrollera hur regeringen och myndigheterna sköter sitt arbete.
Enligt riksdagsordningen ska ett statsråd besvara en interpellation från en riksdagsledamot inom två veckor. Det är ofta svaret kommer något senare än så, men då ska statrådet ange skälet bakom förseningen till riksdagen.
När Konstitutionsutskottet gjorde en kartläggning av bland annat interpellationerna och statsrådens hantering av dessa under riksdagsåret 2008/2009 var det tjänsteresor och andra inbokade åtaganden som orsakade försenade svar, förutom några enstaka undantag.
I ett enda fall var orsaken "samordning av interpellationer i samma fråga".

Det framgår om inte annat av riksdagsledamot Jens Holms reaktion på Buchts inställda interpellationsdebatt: "Jag såg det som en fördel att Bucht kommer efter henne. Då får jag först ta det med Skog och hon kan sätta ner foten för regeringen," säger han till Altinget och menar att sprickan i regeringen handlar om att MP ser debatten kring nyckelbiotoper och inventeringspaus i nordvästra Sverige som en miljöfråga och S som en produktionsfråga.

Sven-Erik Bucht ska enligt den nya planeringen svara på Jens Holms interpellation den 19 maj. Förslaget från miljöminister Karolina Skog på nytt debattdatum ligger långt fram i tiden och framför allt så ligger det med råge efter Bucht: den 30 maj.

Dokumentation

Frågorna som Skog och Bucht inte vill besvara

Riksdagsledamot Jens Holms (V) fråga till miljöminister Karolina Skog (MP)

Vilka åtgärder avser miljöministern att vidta för att försäkra sig om att anmälan om samråd enligt miljöbalken sker vid skogsbruksåtgärder i nordvästra Sverige med mycket stor betydelse för flora och fauna, trots att inventering och avgränsning av nyckelbiotoper har pausats i dessa områden?

Hela interpellationen

Jens Holms frågor till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S)

1. Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att försäkra sig om att skyddsvärd skog inte avverkas som ett resultat av Skogsstyrelsens införande av paus för all inventering och avgränsning av nyckelbiotoper i nordvästra Sverige?

2. Avser statsrådet att ta initiativ för att snarast möjligt återuppta inventering och registrering av nyckelbiotoper?

Hela interpellationen



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00