Minirockad: Så ser Ursula von der Leyens nya laguppställning ut

PUSSEL. Två poster i EU-kommissionen byts ut, efter att den irländske kommissionären åkt ut sedan han brutit mot coronaregler. Med utnämningen av Mairead McGuinness kommer kommissionen också så nära jämställdhet som det bara går.

Artikeln är översatt från danska av Fredrik Papp

BRYSSEL. Irlands nya EU-kommissionär blir Mairead McGuinness. Det bekräftade kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i förra veckan.

Hon annonserade samtidigt att verkställande vice ordförande Valdis Dombrovskis övertar den prestigefyllda posten som handelskommissionär, som den före detta irländske kommissionären, Phil Hogan, var tvungen att lämna efter att ha brutit mot en rad coronarestriktioner i sitt hemland under sommarsemestern.

Mairead McGuinness, som kommer från posten som vice talman i Europaparlamentet, tar över de flesta av Dombrovskis uppgifter, med ansvar för finansiella tjänster och regler samt utvecklingen av EU:s kapitalmarknadsunion.

Den före detta lettiske premiärministern Dombrovskis behåller å andra sidan sitt överordnade ansvar på det ekonomiska området och sin plats som representant för EU-kommissionen i klubben av euroländer, den så kallade eurogruppen.

Straffmission eller inte?

Den irländska regeringen hade hoppats få behålla den viktiga handelskommissionärsposten, men det hoppet grusades snabbt.

Å andra sidan har ryktena om att Irland skulle straffas för att ha försökt pressa sin egen kommissionär till att avgå på grund av en hemlig skandal visat sig vara överdrivna, eftersom det finansiella området i sig självt är en tung post.

Men Mairead McGuinness har nu mycket att läsa in sig på. Hon har i flera år haft en stark profil inom särskilt EU:s jordbrukspolitik och handelspolitik, och nu senast också Brexit.

Så nära jämställdhet det bara går

Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen framhäver McGuinness roll som vice talman i Europaparlamentet och hennes 16 år långa erfarenhet som folkvald EU-representant som starka skäl för att hon ska kunna lyfta sina nya uppgifter.

– Den erfarenheten blir avgörande för att kunna främja EU:s finansiella sektorpolitiska agenda och säkra att den stöttar och stärker kommissionens nyckelprioritet, det vill säga de gröna och digitala omställningarna, sa Ursula von der Leyen, när hon presenterade sin minirockad.

Mairead McGuinness ska nu godkännas av EU:s ministrar, och de båda kandidaterna ska genomgå en utfrågning i Europaparlamentet.

Kommer hon – som det förväntas – att ta sig igenom nålsögat, kommer det att vara 13 kvinnor och 14 män i EU-kommissionen. Därmed kommer von der Leyen så nära sitt uttalade mål om jämställdhet i kommissionen som det bara går, utan att obalansen tippar åt andra hållet.

Forrige artikel Regeringen går vidare med ökat skydd av natur Regeringen går vidare med ökat skydd av natur Næste artikel Regeringen gör nytt försök med renoveringsstöd Regeringen gör nytt försök med renoveringsstöd