Miljöpolitiska förslag som kommer att märkas

UTREDNINGSHÖST. Förslaget om en plastskatt på engångsartiklar landade just hos regeringen och väckte omedelbar debatt. Senare i höst väntar ett par stora utredningar som lär få ännu mer fart på den miljöpolitiska debatten.

På måndagen lämnade utredaren Anders Bengtsson över förslaget på en skatt på muggar och livsmedelsbehållare för engångsbruk till regeringen. Take away-skatten ska minska nedskräpningen, minska resursanvändandet, men den beräknas också bidra med flera miljarder kronor i den gröna skatteväxling på femton miljarder kronor som är den del av överenskommelsen i januariavtalet.

Inte oväntat väckte skatteförslaget omedelbara protester och invändningar. Det återstår att se hur regeringen och samarbetspartierna gör, det vill säga om den nya skatten finns med i höstens budgetproposition, enligt tidsplanen i januariavtalet.

Men den nya plastskatten är långt ifrån den enda utredningen som lär väcka miljöpolitisk debatt under hösten. Tvärtom finns det flera komplexa och politiskt laddade utredningar på miljöområdet bland de slutbetänkanden som ska lämnas över till regeringen under hösten, särskilt i november då både Skogsutredningen och Strandskyddsutredningen ska lämna sina förslag till miljöminister Isabella Lövin (MP).

Login