Miljöpartiet balanserar på spärren – har missat europeisk grön våg

OPINION. Miljöpartiet får 4,1 procent i SCB:s mätning. För tio år sedan hade partiet över 10 procent av väljarstödet. Sen dess har en grön våg sköljt över Europa men MP har missat att surfa med.

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Per Bolund.
Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Per Bolund.Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet
Johan Manell

Det kostar på att sitta i regering, åtminstone opinionsmässigt. Miljöpartiets opinionsresa de senaste 10 åren är ett brant fall. I maj 2010 och i november 2011 hade partiet en bra bit över 10 procent i väljarstöd. I den senaste mätningen får partiet 4,1 procent och balanserar på riksdagsspärren.

– Miljöpartiet kan ju inte klaga på att miljöfrågorna har varit undanskymda på något sätt. Greta Thunberg har som första svensk hamnat på Time Magazines förstasida, tack vare klimatfrågan. Det är en stor gåta att Miljöpartiet i Sverige inte lyckas kapitalisera på denna gröna våg, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, till Altinget.

(Artikeln fortsätter efter grafiken)

 

Att det går tungt i opinionen just nu har enligt partisekreteraren Märta Stenevi att göra med coronapandemin.

– Vi ser samma tendens som i stora delar av Europa. I den här krisen har många slutit upp bakom det parti som är regeringsbildande medan både koalitionspartier och opposition har tappat, säger hon till Altinget.

Regering kostar stöd

I det längre perspektivet är det tydligt att det är platsen i regeringen som har gjort att väljarstödet minskat.

– Det är ganska tufft att vara ett litet parti i en regeringskoalition tillsammans med ett stort parti. Man får sällan credit för att regeringen gör bra saker och man blir ofta straffad för att man tvingas kompromissa bort väldigt mycket av sin politik, säger Ekengren Oscarsson och tillägger:

– Det är mycket bättre att vara stödparti än att faktiskt sitta i regering. Stödpartier har haft stora opinionsframgångar. De får mycket makt med lite ansvar.

Men Märta Stenevi ångrar inte att Miljöpartiet gått in i regering.

– Vi har lägre siffror i dag än vad vi hade för 10 år sen men vi genomför ju långt mycket mer politik i regering än vad vi någonsin gjorde i opposition. Ska man göra skillnad är det där vi behöver vara. Vi driver inte politik för att få högt väljarstöd, det gör populistiska partier. Vi söker ett stort väljarstöd för den politik vi menar är rätt att driva. Att driva den politiken innebär också att omsätta den i verklighet.

Fokus

Samtidigt är opinionsläget för partiet prekärt. I värsta fall riskerar MP att få lämna riksdagen. För att förhindra det tror Ekengren Oscarsson att det vore klokt av partiet att fokusera på miljöfrågorna.

– I stället för att enbart “stay on message” med miljöfrågorna har man velat profilera sig på migrationsområdet. Det kanske är ett strategiskt misstag när det är en så enorm konkurrens om väljare som vi har med åtta-nio partier. Då har ett litet parti som äger en sakfråga så tydligt, som Miljöpartiet gör, inte råd att profilera sig på fler områden än ett.

För även om MP just nu äger miljöfrågorna finns det andra aspiranter.

– Centerpartiet är ju och nafsar Miljöpartiet i hälarna hela tiden när det gäller sakfrågeägarskapet på miljöområdet, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Nämnda personer

Henrik Ekengren Oscarsson

Professor i statsvetenskap och ledare Svenska valforskningsprogrammet
Doktor i statsvetenskap (Göteborgs uni. 1998)

Märta Stenevi

Riksdagsledamot (MO), tidigare språkrör
Studier i litteraturvetenskap, film, förlagskunskap och företagsekonomi (Lunds uni., 1995-1998), marknadsföring (IHM business school, 2003-2005)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00